Socialdemokrater i splid om terrorregistrering af flypassagerer

Det er en dårlig idé, at flyselskaber skal registrere passagerer, som rejser mellem EU-landene, mener Socialdemokraterne i EU-Parlamentet.

Mens justitsminister Mette Frederiksen (S) taler varmt for et forslag fra EU-Kommissionen om at registrere flypassagerer, der rejser mellem de europæiske lande, så går partifællerne i EU-Parlamentet den anden vej. Det rapporterer Radio24syv.

Den socialdemokratiske minister bragte selv forslaget op, da hun i weekenden var til møde og fredsmarch i Paris. Her sagde Mette Frederiksen blandt andet til Berlingske:

»Vi har behov for at vide, hvem der rejser med fly imellem de europæiske og vestlige lande.«

Men forslaget ligger stille, fordi blandt andre Socialdemokraterne i parlamentet synes, at det er en dårlig idé.

Parlamentsmedlemmet Christel Schaldemose (S) er personligt ikke imod forslaget, men de danske medlemmer er ikke repræsenteret i det udvalg, der behandler den slags emner. Og den store gruppe af socialdemokratiske parlamentsmedlemmer i EU, som også de danske tilhører, finder idéen dårlig. Det samme gør den liberale gruppe, hvortil eksempelvis Venstre hører, og de blokerer i øjeblikket, så forslaget ikke kommer videre.

»Der er ikke noget, der tyder på, at de centrale folk, der arbejder med denne her sag, har tænkt sig at bøje sig for de europæiske justitsministres ønske om, at det her skal komme igennem. Så det er næppe sandsynligt, at det kommer igennem,« siger Christel Schaldemose til Radio24syv.

En del af modstanden går blandt andet på, at man åbner for en alt for omfattende og unødvendig registrering, herunder hvilken form for mad, som flypassagererne spiser om bord.

»Det er vigtigt for den socialdemokratiske gruppe, at vi sikrer os, at vi ikke bare generelt indsamler viden om folk og har det liggende i stakkevis, så det er vigtigt at finde en balance, og flertallet synes ikke, at den balance er der,« siger Christel Schaldemose.

De samme betænkeligheder har det nyvalgte medlem for Dansk Folkeparti, Anders Vistisen (DF), ikke. DFs gruppe i parlamentet går ind for øget registrering, fortæller han:

»Med de terroranslag, der har været i Europa, synes jeg, at det er en ret lille pris at betale, at man ved, hvornår jeg flyver på ferie til Malaga eller forretningsrejse til Bruxelles. Det er et godt redskab, sådan som man også har kunnet se det i USA, og det virker mod den organiserede terrorisme,« siger Anders Vistisen til Radio24syv.

Forslaget kræver, at EU-Parlamentets udvalg for borgernes civile rettigheder er enig i det, og derefter kan Det Europæiske Råd og EU-Parlamentet formulere et fælles direktiv. Men dertil er der ikke enighed.