Socialdemokrater i flyverskjul

Alle venter på en udmelding fra Socialdemokraternes rækker, men de er krøbet i ly for de mange spørgsmål om formandens modstridende oplysninger.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt er sammen med resten af partiet gået i flyverskjul. Årsagen er hendes mand, Stephen Kinnock, og hvor mange weekender han er i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store spørgsmål er, om Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, er i Danmark 33 weekender om året, eller om han er det hver weekend.

Socialdemokraternes formand virker til selv at være i tvivl, i hvert fald har hun for en måned siden meddelt Skat, at det er 33 weekender, og nu er det så kommet frem, at Helle Thorning-Schmidt i oktober meddelte Justitsministeriet, at det er hver eneste weekend.

Der er dog ikke til at støve en socialdemokrat op, der vil komme med en reaktion på de nye oplysninger.

Gruppeformand, Carsten Hansen, var netop stået op, da Berlingske.dk ringede til ham. Han havde endnu ikke hørt om sagen og henviste til næstformand Morten Bødskov, der »har vagten i denne uge«.

Telefonisk tagfat

Efter utallige forsøg - og klokken, der passerede ni - har det dog heller ikke været muligt for Berlingske.dk at komme i kontakt med Socialdemokraternes »vagthavende«. Hans telefonsvarer henviser til pressechef Sten Kristensen.

Adskillige opkald har dog kun resulteret i en duttende optaget-tone. Én enkelt gang kom opkaldet helt til telefonsvareren med en feriemeddelelse og en henvisning til en anden, som det på grund af dårlig forbindelse ikke var muligt at høre navnet på.

Et opkald til assisterende pressechef, John Iversen, resulterer i den samme velkendte duttende tone.

Gruppeformanden er nu heller ikke længere ved telefonen.

Endelig kommer der dog hul igennem til en levende stemme, det er assisterende pressechef John Iversen, men han har ikke noget at sige om sagen.

- Det kan være, der kommer noget senere, lyder meldingen.

Hvem er det, jeg skal have fat i?

- Det er mig, du skal snakke med, siger John Iversen, og pointerer derved, at ingen socialdemokrater vil kommentere på sagen.

Strafbart

Socialdemokraternes formand og venstrefløjens bud på en kommende statsminister er kommet i modvind, da B.T. har fået aktindsigt i en e-mail fra hende sendt til Justitsministeriet den 14. oktober 2009, hvori hun søger om tilladelse til, at hendes britiske mand, Stephen Kinnock, kan få lov til at stå som medejer af familiens hus på Østerbro.

»Min mand er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt,« skriver Helle Thorning-­Schmidt bl.a. i e-mailen.

Da det for en måned siden kom frem, at Stephen Kinnock betaler skat i Schweiz, selv om familien bor i Danmark, oplyste parret til skattevæsenet, at Kinnock er i Danmark 33 weekender om året.

Ifølge flere jurister kan Helle Thorning-Schmidt risikere bøde og i yderste konsekvens fængsel.