Socialdemokrater frygter tårnhøje priser på andelsboliger

De borgerlige partier vil have maksimalprisen på andelsboliger fjernet, hvis de vinder næste valg. Men det vil give tårnhøje priser på andelsboliger, mener Socialdemokraterne.

ARKIVFOTO. Andelsboligforeningen A/B HAB i Bergthorasgade på Islands Brygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som det ser ud nu, kan andelshaverne ikke selv bestemme, hvad deres boliger sælges for, fordi der i andelsboligloven er en øvre grænse for, hvad en andelslejlighed højst må sælges til. Venstre, de Konservative og Liberal Alliance vil ophæve de såkaldte maksimalpriser på andelsboliger, så andelshaverne selv kan bestemme priserne, skriver Berlingske Business.
Men ifølge Socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen (S) vil det resultere i »katastrofale« priser på andelsboliger i især storbyer som København og Århus.

»Det bliver sådan, at de andelsboliger, der ligger de attraktive steder, bliver overtaget af folk med høje indkomster, der har råd til at betale for at bo der,« siger Jan Johansen.

Han mener, at tanken om andelsboliger vil blive ødelagt, hvis maksimalprisen bliver fjernet, og andelshaverne selv får lov til at bestemme prisen for deres lejligheder.

»Det er en rigtig dårlig ide, for det skal være sådan, at almindelige folk med mellem- og lavindkomster også kan få sig en andelsbolig. Så kan vi ligeså godt lave andelsboliger om til private boliger,« fortæller boligordføreren.

Sidste år blev det besluttet ved finanslovforhandlingerne at indefryse vurderinger på andelslejligheder frem til 1. oktober 2015 for at skabe et nyt og mere pålideligt vurderingssystem.

Der er omkring 9.000 danske andelsboligforeninger med i alt 210.000 danske andelshavere.