Socialdemokrat til bagland: Jeg håber på forårsvalg

Statsministeren gør klogest i at afholde valg før sommer, hvis Socialdemokraterne skal sætte dagsordenen, mener den nordjyske stemmesluger Orla Hav.

Socialdemokraternes Orla Hav ankommer til Slotskirken ved Folketingets åbning i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formelt ved kun hans formand, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvornår danskerne skal til stemmeurnene.

Men står det til Socialdemokraternes landbrugs- og fødevareordfører, Orla Hav, gør hun klogt i at udskrive folketingsvalg, når bøgen springer ud og det igen er sæson for arbejdersange.

Det fremgår af et referat af et bestyrelsesmøde i december i den socialdemokratiske partiforening Sundby-Hvorup i Nordjylland, hvor Orla Hav er valgt.

»April/maj vil være det bedste tidspunkt for et valg,« sagde han ifølge referatet og tilføjede, at det ville være »en fordel, hvis befolkningen først kan begynde at se virkningen af finansloven«.

Af referatet - der blev lagt på nettet for tre uger siden - fremgår det også, hvordan Orla Hav over for sit bagland betegnede dagpengespørgsmålet som »tidslen« i den seneste finanslov, selvom han oplevede »en opblødning hos partiledelsen«.

Det skyldtes ikke mindst indsatsen fra Sundby-Hvorup-foreningen, pointerede folketingsmedlemmet over for sit bagland ifølge mødereferatet.

På linje med formanden

Selvom socialdemokrater sjældent taler åbent om deres foretrukne valgdatoer, konstaterer Orla Hav over for Politiko.dk, at et valg i de sene forårsmåneder »passer med afslutningen på folketingssamlingen, og så har regeringen selv mulighed for at sætte sig på den dagsorden, som det er muligt at udskrive et valgt på baggrund af.«

Han understreger i dag, at han i dagpengespørgsmålet er fuldstændig på linje med Helle Thorning-Schmidt, som på Socialdemokraternes kongres fastslog, at »vi vil have et nyt dagpengesystem«.

»Og det får vi,« understregede S-formanden i sin kongrestale og fremrykkede Dagpengekommissionens arbejde, så eksperternes anbefalinger senest skal ligge klar i september 2015. Den 15. i samme måned er deadline for, hvornår folketingsvalget senest skal være afholdt.

Orla Hav havde gerne set en større afklaring på dagpengespørgsmålet inden valget.

»Det er der ingen tvivl om, men jeg accepterer også, at vi er en del af en regering, hvori de Radikale indgår,« siger han til Politiko.dk.

Den tidligere nordjyske amtsborgmester og regionsrådsformand har også åbent opfordret S-toppen til at lempe dagpengereglerne.

Han er en af partiets store stemmeslugere og blev blandt socialdemokrater kun overgået af Helle Thorning-Schmidt i 2007 målt på personlige stemmetal. På landsplan fik han femteflest stemmer. Fire år senere måtte han nøjes med en samlet 11. plads, hvilket var femte bedst hos liste A.