Socialdemokrat på første klasse

S-formand Helle Thorning-Schmidt er uhyre sårbar over for debatten om, hvorvidt hendes mand skal betale skat i Danmark eller Schweiz. Thorning har altid sloges med stereotyperne om, hvad en rigtig socialdemokrat er og ikke mindst, hvordan en socialdemokrat bør se ud. Skattesagen handler derfor om mere end jura. Den kaster spotlys på Helle Thorning-Schmidts livsstil, som er præget af en økonomi, et tøjbudget og et internationalt vingesus, der ligger flere socialklasser over en almindelig arbejders liv. Og det er langtfra første gang, der er spot på »Gucci-Helle«:

Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock ved en kongelig festmiddag for det officielle Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BOLIGSAGEN: Helle Thorning-Schmidts internationale liv gav hende for første gang problemer med dansk lovgivning i 2003. Ironisk nok var problemet dengang, at hun havde folkeregisteradresse på Amager, men opholdt sig i landet mindre end 180 dage om året, fordi familien også havde bopæl i Bruxelles. Som udrejst måtte Thorning-Schmidt ikke have en helårsbolig stående i Danmark og dermed betale skat her. Reglen blev i sin tid indført for at sikre alle adgang til boligmarkedet i en tid med boligmangel.

LÆS OGSÅ: Læserne støtter Helle Thornings mand

GUCCI-HELLE: Helle Thorning-Schmidt blev ofte omtalt som Gucci-Helle, da hun gjorde sin entre i landspolitik. Kælenavnet, som henviser til hendes forkærlighed for dyre tasker, fik hun af den tidligere EU-parlamentariker Freddy Black (S). Da det kom Thorning for øre, reagerede hun prompte: »Du skal kraftedeme ikke gå rundt og kalde mig for Gucci, bare fordi jeg ikke går rundt og ligner sådan en pose lort som dig« – lyder gengivelsen i portrætbogen »Helle for magten«.

PRIVATSKOLESAGEN: I maj i år kom det frem, at Helle Thorning-Schmidt tilsluttede sig gruppen af socialdemokratiske politikere, der sender deres børn på privatskole. Efter sommerferien skifter Thornings ældste datter til Ingrid Jespersens skole på Østerbro. Beslutningen førte til beskyldninger om dobbeltmoral, fordi Helle Thorning-Schmidt tidligere har været med til at fordømme forældre, der vælger folkeskolen fra. »Mange steder er den vigtigste forklaring imidlertid et egoistisk snæversyn i middelklassen,« skrev Thorning og en række medforfattere til bogen »Forsvar for fællesskabet« i 2002.

LÆS OGSÅ: Skattesag belaster Helle Thorning

SKATTESAGEN: En række skatteeksperter udtalte i går til BT, at Helle Thorning-Schmidts mand skal betale skat i Danmark og ikke i Schweiz, hvor han ellers arbejder og opholder sig mere end 180 dage om året. Thorning mener, at hendes mand følger skattereglerne og skal betale skat i Schweiz. Hun har nu bedt Skat om at bekræfte det synspunkt.