Socialdemokrat: Manu Sareen har svigtet børnefamilierne

Regeringen har svigtet de stressede børnefamilier, lyder anklagen fra socialdemokraten Yildiz Akdogan. Socialminister Manu Sareen er »forundret« over kritikken. Ekspert peger på flere områder, hvor politikerne kunne gribe ind.

Minister for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, Manu Sareen (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Adskillige børnefamilier har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen med madpakker, indkøb, tøjvask og aflevering og hentning af poderne i vuggestue og børnehave.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S) ser problemet med stressede børnefamilier som så stort, at det kalder på politisk handling. Og der har regeringen svigtet indtil videre, mener hun.

»Regeringen har ikke lyttet nok til børnefamilierne og de bekymringer, de sidder med. Mange af vores reformer har sigtet efter at øge arbejdstiden og produktiviteten, og det har også været relevant. Men i mellemtiden har vi negligeret opråbene fra de børnefamilier, der kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen,« siger hun.

Yildiz Akdogan henviser blandt andet til en Megafon-måling foretaget for Politiken i august, som viser, at hver tredje forældre har afleveret et sygt barn i institutionen for at få hverdagen til at hænge sammen.

Og en anden undersøgelse fra Børnerådet viste i september, at otte ud af ti af de 2.000 adspurgte elever i 7. klasse indimellem oplever, at deres forældre er stressede.

Debatten om de stressede børnefamilier blev dog allerede sparket i gang i foråret, da en journalist og mor til to blandt andre i et debatindlæg efterlyste politisk handling fra Christiansborg, inden børnefamilierne »segner om af stress«.

Da børne- og socialminister Manu Sareen (R) blev spurgt til problemet i april sidste år, lød meldingen, at de stressede børnefamilier måtte skrue ned for ambitionerne og skære ned på tilvalg som yoga, hjemmebagte boller og en karriere med fuld tryk på.

Yildiz Akdogan stiller sig uforstående over for, at regeringen i hendes øjne ikke har taget problemet alvorligt, siden børnefamilierne råbte op om det sidste år.

»Når socialministeren eksempelvis fortæller, at stressede børnefamilier bare skal droppe yoga og hjemmebagte klidboller, så misser han jo hele pointen. Han burde i stedet se på rammerne omkring den moderne børnefamilie og spørge sig selv, om regeringen har gjort det godt nok. Og svaret er altså et stort nej,« siger hun.

Manu Sareen er »dybt forundret« over kritikken fra Yildiz Akdogan.

»Jeg tror aldrig, at jeg i mine tre et halvt år som minister har oplevet noget lignende. Jeg er dybt forundret over, at en politiker fra et regeringsparti har den tilgang,« siger socialministeren.

Spørgsmål: Men har hun ret i, at regeringen har overhørt, når børnefamilier har råbt højt om en stresset hverdag?

»Jeg tror, at vi alle sammen oplever en stresset hverdag. Derfor har vi også på mit område prøvet at gøre det meget nemmere at have børn i daginstitutioner ved eksempelvis at finde 750 millioner kroner årligt til bedre normeringer og bedre kvalitet,« siger Manu Sareen, der dog erkender, at »man altid kan gøre det bedre«.

Professor i familieret ved Københavns Universitet Linda Nielsen understreger, at børnefamilier efter hendes vurdering er blevet mere stressede.

»Og for at afhjælpe den stress kunne man for eksempel gøre det nemmere at være på deltid, så forældrene i perioder kunne få en pause fra deres almindelige fuldtidsarbejde og få hverdagen til at hænge sammen, når de har mindre børn. Og så kunne man lave en lovreguleret ret til barnets første sygedag - det er et stort problem for mange forældre, når deres børn bliver syge,« anbefaler hun.