Socialchefer og socialrådgivere: Reform splitter familier ad

Kontanthjælpsreformen splitter familier fra hinanden, lyder kritikken fra socialcheferne og socialrådgiverne, der vil have politikerne til at ændre reglerne om gensidig forsørgerpligt.

ARKIVFOTO.Kontanthjælpsreformen splitter familier fra hinanden, lyder kritikken fra socialcheferne og socialrådgiverne, der vil have politikerne til at ændre reglerne om gensidig forsørgerpligt. Her underviser Bent Spengler kontanthjælpsmodtagere på Center for kompetence og beskæftigelse i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontanthjælpsydelsen er blevet reduceret alt for voldsomt for tusindvis af danske familier, der er blevet omfattet af reglerne om gensidig forsørgerpligt. Det mener landets socialchefer og socialrådgivere, skriver Jyllands-Posten.

Reglerne betyder, at kontanthjælpsmodtagere, der lever sammen med en lønmodtager, typisk mister halvdelen af kontanthjælpen i år og hele kontanthjælpen fra næste år.

Det reducerede forsørgelsesgrundlag splitter familier ad, lyder kritikken fra socialcheferne og socialrådgiverne, der opfordrer politikerne til at ændre reglerne.

Formand for Socialcheferne Ole Pass kalder loven »det største socialpolitiske indgreb mod den dårligst stillede gruppe i samfundet i mange årtier«.

»Loven er ikke fair i forhold til den måde, mennesker har indrettet sig på i virkelighedens verden,« siger han til Jyllands-Posten.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau mener, at lovens konsekvenser er »langt mere vidtrækkende, end politikerne sikkert har forestillet sig«.

Hun fortæller, at socialrådgiverne oplever store konflikter i familier, hvor en samlever ikke kan eller vil forsørge en kæreste på kontanthjælp.

SF, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti erklærer sig ifølge Jyllands-Posten villige til at se på, om man skal sidestille gifte og ugifte samlevende par skattemæssigt, da ugifte samlevende ikke har samme skattefordele som ægtepar.

I Venstre, Socialdemokraterne og de Radikale vil man imidlertid ikke ændre på reformen.

Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) tror på, at den »på langt sigt vil hjælpe flere mennesker væk fra kontanthjælp og over på arbejdsmarkedet og dermed give dem et bedre liv«.

Og arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R) siger til avisen, at »lige præcis i forhold til den gensidige forsørgerpligt, der er indført for samlevende ugifte par, kan der ikke blive tale om ændringer«.

Ifølge en analyse fra tænketanken Kraka er omkring 12.000 kontanthjælpsmodtagere omfattet af reglerne.