Snyd i fødevarebranchen skal meldes anonymt

Fødevareforbundet lancerer en whistleblowerordning, hvor medarbejdere anonymt kan melde mistanker om regelbrud. Fødevareminister Dan Jørgensen ønsker en offentlig løsning.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foreningen for ansatte i fødevarebranchen tager nu nye midler i brug for at komme snyd og brud på fødevaresikkerheden til livs.

Fødevareforbundet NNF lancerer en ny hjemmeside, hvor fødevarearbejdere anonymt kan anmelde mistanke om snyd med fødevarer i en branche, der eksporterer for over 100 milliarder kroner om året.

Forbundsformand Ole Wehlast kalder behovet for den anonyme tjeneste »akut«, og han mener ikke, at vi herhjemme har råd til, at der bliver sat spørgsmålstegn ved fødevaresikkerheden.

»Det har stor betydning for os, at der ikke foregår ting, som ikke må foregå, hvilket vi har erfaret den seneste tid med det her listeria. Jeg tror godt, at det kunne være opdaget noget før, hvis man kunne have anmeldt det anonymt,« siger han.

I første omgang er det forbundet selv, der står bag whistleblowerordningen, men Ole Wehlast opfordrer til, at der oprettes en offentlig ordning. Det bør drøftes i forbindelse med de politiske forhandlinger om det nye fødevareforlig, der skal forhandles på plads til efteråret, mener han.

Og umiddelbart ser det ud til, at politikerne er klar til at efterkomme ønsket. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er således klar på idéen.

»NNF peger på en vigtig og relevant problemstilling. Det er et problem for fødevaresikkerheden i Danmark, hvis medarbejdere i fødevarevirksomheder ikke tør fortælle om ulovligheder af frygt for at blive fyret,« siger han uddyber:

»Principielt mener jeg ikke, at det er en privat opgave at drive en whistleblowerordning. Derfor vil jeg arbejde på at skabe bred opbakning til ideen om en offentlig løsning blandt Folketingets partier i de kommende forhandlinger,« siger Dan Jørgensen.

Hos regeringens parlamentariske grundlag, SF og Enhedslisten, melder man sig parat til at diskutere en offentlig tjeneste.

»Medarbejderne i fødevareindustrien skal ikke frygte for at miste deres job, hvis de melder om snyd,« siger fødevareordfører Trine Pertou Mach (SF).

»Forholdene i branchen er ikke altid, som de burde være, så det er fornuftigt med sådan nogle whistleblowerordninger, og jeg synes også, det ville være godt, hvis det offentlige forsøgte at etablere den,« siger fødevareordfører for Enhedslisten, Per Clausen (Ø).

Omkring 22.000 medlemmer af Fødevareforbundet NNF arbejder hver dag med at producere og forarbejde danske fødevarer.

Hos Venstre er fødevareordfører Erling Bonnesen (V) med på at give dem et sted, hvor de anonymt kan indberette deres mistanke om snyd eller brud på sikkerheden.

»Ethvert godt tiltag til at afsløre snyd og bedrag på fødevareområdet skal vi have stablet på benene. Snyd og bedrag er uacceptabelt, og det skal vi have standset. Vi deltager meget gerne i drøftelser, hvis det skal komme dertil,« siger Erling Bonnesen.

Han er enig med Dan Jørgensen og de øvrige ordførere i, at man bør sigte efter en offentlig løsning:

»Kunne man på en god måde få det organiseret, så skal vi selvfølgelig have sat det i værk.«

Fødevareforbundet nye whistleblowerordning kan findes på hjemmesiden www.nnf.dk/stopsnyd.