Snowdens danske kontakt: Det er ikke kun de kendte, som overvåges

Aktivisten Peter Kofod lægger ikke skjul på, at han har personlige interesser i at fastholde kontakten til Edward Snowden.

ARKIVFOTO. Peter Kofod, whistlebloweren Edward Snowdens (billedet) kontakt, siger, at overvågningen ikke kun rammer kendte men også almindelige borgere i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en verdensberømthed blandt læserbrevsskribenterne i mandagens udgave af Berlingske. Whistlebloweren Edward Snowden står bag indlægget »Der sker store ting i Danmark« om Se og Hør-skandalen.

Det er den danske aktivist Peter Kofod, der har fodret Edward Snowden med oplysninger om den danske overvågningsdebat og skabt kontakt mellem whistlebloweren og Berlingske. Og det gør Kofod med et personligt mål for øje, indrømmer han gerne.

»Jeg vil gerne have overvågningsdebatten op i et lidt mere seriøst gear. Det, der er sket med de kongelige og de kendte og politikerne, er selvfølgelig helt forfærdeligt. Men det, der er sket med dem, bliver vi alle sammen udsat for hver dag,« hævder Peter Kofod.

Han etablerede kontakten til Edward Snowden i februar og gennemførte et interview via elektronisk kommunikation. Siden har Snowden og Peter Kofod holdt kontakten, som ifølge aktivisten er »meget krypteret«.

Edward Snowden får ifølge Peter Kofod sin information om Danmark via søgemaskiner og oversættelsesprogrammer på nettet. Og så sender Peter Kofod presseklip, kommentarer, citater og referater til Snowden.

Derudover er Danmark blevet særligt interessant for Edward Snowden, fordi der 25. april blev behandlet et beslutningsforslag om asyl til whistlebloweren. Forslaget fra Enhedslisten og løsgængeren Uffe Elbæk blev afvist af et bredt flertal i Folketinget.

»Alle partier (undtaget Enhedslisten, red.) i vores meget seriøse folketing ville ikke forholde sig til hans afsløringer og synes bestemt ikke, at man skal beskytte ham. Og så er det jo meget sjovt, at nu, når Se og Hør-skandalen ruller, så synes alle politikere pludselig, at overvågning er et kæmpe stort problem,« siger Peter Kofod.