Snart kan danske F-16 bombe IS-mål i Syrien

Udenrigspoltisk Nævn vil tilsyneladende anbefale at sende danske kampfly og specialstyrker til Syrien. Militærforsker vurderer, at missionen kan blive langt farligere end den tidligere IS-mission til Irak.

Sender Danmark F-16-jagerfly til Syrien, vil ikke kun IS og Assads styrker udgøre en risiko. Også det russiske luftvåben kan være til fare, påpeger dansk forsker. Foto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen mod terrororganisationen IS får dansk forstærkning, for alt tyder på, at Danmark øger krigsindsatsen mod IS i Syrien. Udenrigspolitisk Nævn skal – ifølge Berlingskes oplysninger – fredag drøfte, hvorvidt danske F-16-jagerfly og specialstyrker skal sendes til det borgerkrigsramte land i Mellemøsten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) betoner behovet for at deltage i kampen mod IS og siger, at regeringen vil tale med Udenrigspolitisk Nævn om Danmarks indsats mod IS i Syrien.

»Verden er i dag så lille, at vi ikke kan tillade os at vende ryggen til. Derfor skal Danmark selvfølgelig yde et bidrag – det gør vi allerede – og det vil vi fortsat gøre. Præcis hvilket bidrag vi vil yde, offentliggør vi, når vi har rådført os med Udenrigspolitisk Nævn,« siger statsministeren til Ritzau.

»Russerne flyver meget, meget stærkt«

Såfremt mødet fredag formiddag ender med, at danske F-16-kampfly og specialstyrker sendes til Syrien, er det en alvorlig beslutning, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor og militærforsker ved Københavns Universitet. Han mener, at det vil være en markant anderledes mission end den, Danmark var en del af i Irak.

»Missionen har en helt anden storpolitisk risikoprofil end dem, vi har sendt ud de seneste 10-15 år. Der er en trussel fra både IS og Assad, men ikke kun fra dem. Der er også en risiko fra det russiske luftvåben, og selv om koalitionen har gjort sit bedste for at mægle over for russerne, taler vi jo altså om fly, der flyver meget, meget stærkt og har meget store bomber, så risikoen for, at et eller andet kan gå galt, er til stede,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) udtalte i november, at man skal bekæmpe IS på alle mulige fronter, og at én af dem kan være at indsætte F-16-jagerfly mod udvalgte mål i Syrien. Danmark havde fra oktober 2014 og et år frem en mission til Irak, hvor bidraget var syv jagerfly samt et Hercules-transportfly. Nu er flyene hjemme, og det har hidtil været meningen, at de skal genudsendes til kampen mod IS senere i år.

Flertal synes at være på plads

Socialdemokraterne ventes at stemme nej til specialstyrker, men ja til kampfly til Syrien, som de i november talte varmt for.

»Jeg forestiller mig, at de danske F-16-fly kan indsættes til at angribe terroristerne i Irak og i Syrien, og at det sker inden for koalitionens rammer,« sagde politisk ordfører Nicolai Wammen dengang.

SF og Alternativet er imod at sende kampfly til Syrien. Der ser dog ud til at tegne sig et flertal i Folketinget for en opgradering af indsatsen mod IS. De Konservative vil afvente en militærfaglig vurdering af, hvad der er nødvendigt i Syrien for at vinde over IS, men er positivt indstillet. Både over for F-16-jagerfly i luften og specialstyrker på jorden. Også de Radikale er positive, men partiets leder, Morten Østergaard, slår fast, at det folkeretlige grundlag skal være på plads.

Det folkeretlige er dog ikke afgørende, hvis man spørger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

»Islamisk Stat er nogle modbydelige nogen, der skal bekæmpes. For os er det ikke så væsentligt, om de er i det ene eller det andet land. Det er IS, der er fjenden. Både i Irak og i Syrien, og man skal ikke give dem mulighed for at gemme sig.«