SMS skal minde unge om at stemme

En SMS med ordlyden »husk at stemme« skal minde de unge om at deltage i kommunalvalget. »Nudging« kaldes teknikken, og det virker, lyder det fra en forsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et velment og kærligt prikken på skulderen i form af en SMS-besked med ordlyden »husk at stemme« skal få unge til at stemme ved kommunalvalget. Forsker og ekspert inden for den såkaldte »nudging«-teknik, Pelle Guldborg Hansen, mener, at det er en god idé, at Silkeborg Kommune tager teknikken i anvendelse. For nudging virker efter hensigten, siger han til DR Nyheder.

»Alle erfaringer viser, at nudging er en god og konstruktiv måde at få fat i folk på. Det vil også virke i forhold til at få flere unge til stemmeurnerne til kommunalvalget 19. november. Det skal blot eksekveres ordentligt,« fastslår Pelle Guldborg Hansen fra Roskilde Universitet.

Nudging er en teknik, der på kærlig vis forsøger at opfordre mennesket til at træffe et valg og til at gå i en bestemt retning uden tvang. En teknik, som Silkeborg Kommune vil forsøge at bruge ved dette års kommunalvalg. Kun under halvdelen af alle unger stemmer til kommunalvalg, og det, mener forskeren, er et demokratisk problem.

»I et demokrati går man op i, hvor høj stemmeprocenten er. Men en høj stemmeprocent siger ikke nødvendigvis noget om, hvorvidt folk er interesseret eller ej. Vi kan derfor godt blive så fikseret på en høj stemmeprocent blandt de unge, at vi helt glemmer kvaliteten af stemmerne, men om ikke andet er det at få unge til valgurnerne alt end dårligt for demokratiet,« siger Pelle Guldborg Hansen.Nudging-teknikken som politisk virkemiddel har været brugt i udlandet i flere år, men er et relativt nyt fænomen i Danmark. Senest blev det anvendt ved det amerikanske præsidentvalg i 2012, hvor præsident Barack Obama søsatte en såkaldt nudging-kampagne for at få amerikanerne til at stemme ved præsidentvalget.