Smid tøjet for bæredygtighed

Mette Reissmann (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Tidligere i april var jeg var med miljøministeren, Kirsten Brosbøl, ude og smide vores gamle tøj i tøjcontainere. Så det kunne hjælpe andre mennesker verden over. På andre tidspunkter har jeg haft stor fornøjelse af at bytte mit gamle tøj med mine veninder, og på den måde er tøjet blevet re-cirkuleret til alles fornøjelse. Det har længe været hipt at sælge sit tøj til Vintagebutikker og på den måde bringe sin af-dansede festkjole i cirkulation. Nu er tiden så kommet til at lægge politisk kræfter bag udviklingen. Derfor fremlagde miljøministeren (S) i mandags en ny handlingsplan for bæredygtig mode i norden. Nu skal mode- og tekstilbranchen trækkes i en grønnere retning. Vores tøj skal i fremtiden indgå i en cirkulær økonomi, hvor tekstilfibre bruges igen og igen. Det tager regeringen første skridt til nu.

Produktion af tøj er enormt miljø belastende. Mode- og tekstilbranchen er en af de mest forurenende industrier i verden. Det påvirker både miljø og arbejdsmiljø med et gigantisk forbrug af vand, energi, kemikalier og sprøjtemidler. Og det vil vi gøre noget ved.

Den mængde vand, der skal til for at producere tekstiler, svarende til en gennemsnitlig nordisk forbrugers årlige tekstilindkøb, er langt større end vandforbruget i en nordisk husstand med tre personer. Alene produktionen af en enkelt t-shirt kræver 1.400 liter vand. Samtidig udløser det en CO2-udledning, der svarer til cirka 2.000 kilometers kørsel i en familiebil.

Alene i Danmark omsætter modebranchen for næsten 40 mia. kroner og beskæftiger 10.000 mennesker. Grøn mode kan blive en god forretning. Virksomheder som H&M, Hummel, IKEA, Nike og Puma beskæftiger sig med det her, fordi det kan betale sig. De gør det ikke for forbrugernes blå øjne skyld.

Nordisk mode skal være verdens mest bæredygtige. Det ny nordiske køkken har allerede revolutioneret fødevarebranchen. Og nu er turen kommet til moden. Vi vil blandt andet udvikle et Nordisk Bæredygtigt Mode- og Tekstilakademi, så designere i hele Norden på sigt kan blive uddannet i bæredygtigt design.

Den fælles vision er, at man i 2050 skal have tekstil og mode til at indgå i en cirkulær økonomi, hvor produkternes levetid og tekstilfibre holdes i et lukket kredsløb. Og dermed kan bruges igen og igen. Handlingsplanen indeholder konkrete initiativer med fokus på design, produktion, forbrug og genbrug. På den måde kan alle lade sig inspirere til at tænke bæredygtighed ind, når det kommer til mode. Som miljøordfører mener jeg, at den nye handlingsplan er et rigtig godt initiativ for vores miljø og økonomi.