Smeltende gletsjer gjorde stort indtryk på Løkke og Tusk

Statsministeren tror, at EU-præsidenten vil huske besøg i Grønland, når han skal sikre EUs klimaindsats.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaforandringer, CO2-udledning og stigende vandstande blev andet og mere end abstrakte begreber for den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's præsident, Donald Tusk, under deres to-dages besøg i Grønland.

Tusk havde specifikt bedt om at komme til Grønland for med egne øjne at se konsekvenserne af klimaforandringerne, og de stod ifølge Løkke ganske klart under besøget.

- Man får klimaforandringerne helt ind under huden, når man står ved en gletsjer og ser isen smelte for øjnene af en, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig udtalelse.

- Intet sted i verden er konsekvenserne af den globale opvarmning så åbenbar som i Grønland.

Sidste år blev der indgået en verdensomspændende klimaaftale, der skal træde i kraft i 2020 og skal holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til førindustrielt niveau og sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

EU spiller en afgørende rolle for, at den kan træde i kraft, da EU-landene skal ratificere den samlet. Den danske regering har allerede meldt ud, at Danmark vil ratificere snarest muligt.

- Jeg tror, turen vil stå stærkt i erindringen hos Donald Tusk, når han sætter sig for bordenden for at forhandle udmøntningen af EU's klimaforpligtigelser med EU's medlemsstater, siger Løkke.

/ritzau/