Slut med VKOs flertal

Den tidligere DFer Christian H. Hansen trak i går sit løfte om automatisk støtte til regeringen. Dermed ser det ud til, at Løkke kun har 89 mandater med sig.

Tidligere DFer Christian H. Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VKOs arrogance overfor både mennesker og dyr er blevet for stor. Det siger det tidligere medlem af Dansk Folkeparti Christian H. Hansen, der i marts stiftede sit eget parti under navnet Fokus, og nu vil han ikke længere love sin automatiske støtte til regeringen.

Det var ellers hans løfte ved lanceringen af partiet, at han altid ville stemme med de borgerlige, men Christian H. Hansen, der har dyrevelfærd som en af sine største mærkesager, fik nok, da regeringen i går fik vedtaget en lov, der forbyder 13 hunderacer.

»Det er dråben, der får bægeret til at løbe over. Siden vi blev stiftet, er børnepengene blevet forringet, og der er gennemført en dagpengereform. To ting som vil give et socialt skævt Danmark. Der bliver fældet en masse træer i Østerild Klitplantage pga. vindmølletestcentret, og i dag har de forbudt 13 hunderacer. Det er fire af vores mærkesager,« siger Christian H. Hansen.

»Fra nu af, ser jeg ikke nogen grund til at støtte andet end det, der ligger indenfor den politik, som Fokus går ind for,« siger Christian H. Hansen.

Hvis han kommer i Folketinget efter et valg, vil han forhandle med både S-SF og V-K, og dem, der giver ham den bedste aftale, får hans støtte, lyder det. Dermed bliver det efter alt at dømme mere besværligt at være VKO efter sommerferien, for den tidligere konservative Per Ørum Jørgensen har også kun lovet sin automatiske støtte indtil sommerferien: »Efter sommerferien må jeg se, når jeg har fundet et nyt parti, hvad der sker. Jeg kan og vil ikke give en evighedsgaranti. Lige nu snakker jeg med flere partier, men jeg vil ikke sætte navn på nogen af dem, og jeg er åben over for alt lige nu,« fortæller han til nyhedsbureauet Newspaq.

Hvis ikke Ørum bliver slugt af VKO igen, har Løkke kun 89 mandater, selvom han tæller ét færøske mandat med. Han mangler altså en stemme i at have flertal, og dermed skal regeringen fremover spørge en af løsgængerne eller Liberal Alliance om støtte i enhver sag.

Men det bekymrer ikke regeringen, hvis man skal tro Venstres gruppeformand.

»Det er vilkårene, og dem tager vi stille og roligt. Som mindretalsregering skal vi altid ud og finde flertal for vores forslag,« siger Venstres Kristian Jensen, der ikke mener at situationen er alvorlig forandret for regeringen.