Slut med larm og støj: Politisk flertal indfører nye regler for musikarrangementer i København

Larm og støj, der tvinger sig adgang til borgernes hjem, skal være fortid. Sådan lyder udmeldingen fra et flertal af politikere i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, der har vedtaget nye regler for området.

Distortion 2016, Nørrebro. Onsdag den 1. juni 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bassen brager af sted, og københavnerne kan hverken sove eller nyde deres fridage i fred.

Sådan har klagen lydt fra flere beboere i hovedstaden, der har været plaget af store offentlige arrangementer i deres københavnske baghave.

»Når solen skinner, tænker jeg, at jeg ikke får sovet i nat,« lyder det fra 70-årige Helen Majew, der bor på Islands Brygge, og som Berlingske har talt med om støjgenerne.

I de grønne arealer rundt om det lejlighedskompleks, hvor Helen Majew bor, er der hver sommer fyldt med larmende mennesker, som fester natten lang.

Det er både i forbindelse med de autoriserede og uautoriserede arrangementer, at den 70-årige pensionist plages af larm helt ind i lejligheden hver eneste sommer, fortalte hun i går til Berlingske.

Men netop den type støjgener skal nu være slut ifølge et flertal i Teknik- og Miljøudvalget.

Ingen larm i mange timer - nogle steder

Således er der nu blevet fastsat et nyt regelsæt for de udendørs musikarrangementer.

»Der er behov for, at vi regulerer på brugen af byens pladser, når det kommer til udendørs musikarrangementer, for københavnerne skal selvfølgelig kunne holde ud at være i deres hjem,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Reglerne vil bl.a. betyde, at musikarrangementer skal slutte senest kl. 22 på hverdage og kl. 24 fredage og lørdage.

Derudover sættes der grænser for støjniveauet under koncerten hos de nærmeste naboer. Ligesom der indføres en grænse for det antal timer, som musikken må støje på det høje niveau.

Men reglerne er ikke entydige for hele København. Således er der områder, hvor støjniveauet må være højere end i andre dele af København.

Dertil kommer, at antallet af dage, hvor det er tilladt at have åbne arrangementer, varierer fra bydel til bydel. Ligesom den tilladte varighed for arrangementerne også er forskellige.

Se på listen, hvor længe der må støjes i dit nærområde.

»Et skridt på vejen«

Blandt andet fordi reglerne er forskellige over hele København understreger medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet, Lars Weiss, at reglerne kun er »et skridt på vejen.«

»Jeg tror ikke, vi har fundet den endelige løsning med de her regler. Derfor skal vi også evaluere, om de har givet problemer, eller om de nogle steder begrænser muligheden for en levende by,« siger Lars Weiss (S).

Både Venstre og Liberal Alliance stemte imod forslaget, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra de to partier.