Slut med krom i skoene

EU har nu på dansk opfordring valgt at forbyde et allergifremkaldende krom i lædervarer, der har vist sig at give kløende og væskende eksem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag besluttede EU at forbyde det allergifremkaldende stof krom VI i lædervarer, hvor det blandt andet bruges til at gøre ting som handsker, urremme, sandaler og møbler holdbare og smidige.

Beslutningen blev truffet efter, at den danske forening Videncenter for Allergi i 2011 lavede en undersøgelse for Miljøstyrelsen, der viste, at knap halvdelen af de lædersko og sandaler, som man undersøgte, afgav kromet, der kan give voldsomme allergiske reaktioner på huden.

»Jeg er rigtig stolt af, at vi nu sikrer, at alle europæere trygt kan gå med bare tæer i skoene eller sidde i deres lædersofa uden at bekymre sig om at få allergi. Vi forebygger ikke alene nye allergitilfælde, men sikrer også at de to millioner europæere, der allerede lider af kromallergi bliver beskyttet i deres hverdag,« siger miljøminister Ida Auken (SF) i en pressemeddelelse.

Ifølge Videncenter for Allergi har der fra 1995 til 2007 været en stigning i forekomsten af kromallergi blandt danskere, og den stigning menes at bunde i brugen af læderprodukter.

Videncenteret melder desuden, at man også kan opleve allergiske kromreaktioner, hvis ens hud har været i kontakt med blandt andet cement, aske eller trykimprægneret træ.