Slettet klip afslører: Embedsmand bad Elbæk tie

Uffe Elbæk fik skældud af topembedsmand for at fortælle sandheden til Folketinget under samråd om AFUK-sagen, afslører tv-klip, der nu er slettet. Enhedslisten vil have en undersøgelse.

Steen Kyed fra Kulturministeriet og daværende kulturminister Uffe Elbæk i det centrale klip. Fold sammen
Læs mere

Et centralt tv-klip i en ny dokumentarfilm om Uffe Elbæk bringer nu nyt lys over forløbet, hvor han reelt mistede sin post som radikal kulturminister.

Klippet er siden blevet slettet igen, men Politiko.dk er i besiddelse af de 4 minutter og 23 sekunder, som det såkaldte »råklip« varer.

I tv-klippet optaget i 2012 får Uffe Elbæk direkte skæld ud af en topembedsmand i Kulturministeriet for at have været alt for åben over for Folketinget i den såkaldte AFUK-sag.

Det skete efter et tre timer langt samråd, hvor Elbæk først til sidst oplyste, at han rent faktisk havde fået en advarsel mod at holde flere arrangementer på den kreative skole, hvor hans mand var ansat.

»Du sku’ fandme have holdt dig til det, jeg sagde. Du sku’ ikke have åbnet den,« lyder det i klippet i en opsang til Uffe Elbæk fra Steen Kyed, afdelingschef i Kulturministeriet.

Steen Kyed har siden rettet henvendelse til producenten og instruktøren bag filmen.

Klippet er slettet fra internettet, men det centrale citat kan ses her.

»Fucking ligeglade«

Under samrådet i Folketingets Kulturudvalg i december 2012 fastslog Uffe Elbæk, at embedsværket ikke havde advaret ham om at holde fem arrangementer på stedet, hvor hans mand altså var ansat, og hvor han tidligere selv har siddet i bestyrelsen.

Men adspurgt af et medlem af udvalget oplyste den daværende minister til sidst, at ja, han var blevet advaret mod at afholde et sjette arrangement.

»Der er en god embedsmand, der siger: ’Uffe, vi bliver nødt til at diskutere det her. Fremadrettet er det nok ikke særligt smart’. Og jeg er fuldstændig enig med ham,« sagde Elbæk dengang i 2012.

I tv-klippet fra den nye dokumentarfilm ser man efterfølgende Uffe Elbæk forlade Christiansborg med sin særlige rådgiver, der forklarer ham, at »det springende punkt var der, hvor du sagde, at du blev advaret«:

»Det er der, hvor de begynder at sige: Hvorfor har du ikke sagt det før?«

»Ej, hvor er det irriterende. Jeg var bare ærlig,« svarer Uffe Elbæk, mens gruppen går mod Kulturministeriet.

I næste klip står gruppen foran Kulturministeriet, hvor afdelingschef Steen Kyed leverer sin formaning:

»Du sku’ fandme have holdt dig til det, jeg sagde. Du sku’ ikke have åbnet den. Du sku’ bare blive ved med at sige det samme: ‘Der er ingen formelle habilitetsproblemer, og vi diskuterer alle sager internt’. Og det er jo helt … altså du forklarer dig rigtigt, og du siger sandheden, men de er fucking ligeglade.«

EL kræver undersøgelse

Enhedslisten mener, at scenen er »bekymrende«, og at den lægger sig i forlængelse af diskussionen om embedsværkets betjening af Folketinget - eller mangel på samme.

»Det kunne lyde, som om en embedsmand er i gang med at rådgive en minister om ikke at overholde ministeransvarlighedsloven om at fortælle den fulde og hele sandhed,« siger retsordfører Pernille Skipper (EL) til Politiko.dk:

»Vi må have en undersøgelse af præcist, hvad der er foregået. Først må vi se det i en sammenhæng, dernæst må vi tage det op med en ny kulturminister for at få afklaret, hvad der er sket i ministeriet«.

Afdelingschef: Filmet uden at vide det

Steen Kyed siger til Politiko.dk, at han havde en klar aftale med Uffe Elbæk om, at tv-fotografen alene lavede optagelse af Elbæk - og ikke af embedsmændene.

»Det er et lille citat, som er taget ud af en kæmpe sammenhæng. Helt grundlæggende er min holdning: Jeg vil ikke gå ind og kommentere på det her. Der er et klip, hvor jeg bliver filmet uden at vide det. Og som nu tilsyneladende er lagt ud. Og det er ærgerligt, men det er sådan, at det er. Det er dog ikke det samme som, at jeg har behov for at tilføje yderligere til sagen,« siger Steen Kyed.

Var der en diskussion forud for samrådet om, hvorvidt man skulle oplyse om, at der var en intern advarsel?

»Jeg har ikke noget behov for at gå ind og kommentere det forløb, der har været.«

Nu spørger jeg ikke til filmen …

»Nej, du spørger til det hele. Og du spørger, hvad der ledte op til og bagefter. Jeg har ikke behov for at gå ind i en diskussion af, hvad der skete på det tidspunkt. Der var et samråd. Og det er klart, at vi har talt med vores minister både før og efter. Og det er sådan, at det er.«

Sendes på DR

Instruktør Christian Bonke kalder det en fejl, at klippet i første omgang blev offentliggjort på hjemmesiden Everydayproject.dk.

»Ja. Det var helt klart os, der lige rykkede for hurtigt på det,« siger han.

Har ministeriet bedt jer om at fjerne klippet?

»Vi har ikke talt med ministeriet. Det er en privatperson, der har henvendt sig til os.«

Og er det Steen Kyed?

»Ja.«

Christian Bonke understreger dog, at det var hans egen beslutning at fjerne klippet.

Vidste personerne i klippet ikke, at der var et kamera?

»Jo. Det er de ikke i tvivl om. Det har de vidst. Men der skal de inddrages alligevel, og vi skal lige høre deres indsigelser.«

Kommer klippet med i den endelige udgave?

»Det må vi se. Det håber jeg. Det er dét, der er det interessante ved serien. Man kommer backstage på den politiske arena.«

Filmen sendes efter planen i tre eller fire afsnit på DR2 til september under titlen: »Uffes Alternativ«.

Elbæk mener noget, når filmen sendes

Uffe Elbæk ønsker ikke at kommentere den konkrete scene eller spørgsmålet om, hvorvidt embedsværket specifikt opfordrede ham til at holde advarslen mod fremtidige arrangementer på AFUK for sig selv.

»Jeg glæder mig til at se filmen, og så skal jeg nok mene noget om den,« siger han.

Rigsrevisionen undersøgte sidenhen AFUK-sagen og frikendte Uffe Elbæk. Han var ikke inhabil i forhold til beslutningen om at lægge de fem arrangementer på AFUK, konkluderede Folketingets uafhængige kontrollanter.

Det havde dog været »hensigtsmæssigt«, hvis ministeren havde fået det afklaret i forbindelse med, at hans mand blev ansat på stedet, konstaterede Rigsrevisionen i en beretning.

Uffe Elbæk er i dag politisk leder for Alternativet, der strøg ind i Folketinget med ni mandater ved valget i sidste uge.

Se det centrale klip fra samrådet:

Læser du med fra mobil? Så klik her og se klippet.