Slagtet på personlige stemmer: Henrik Sass Larsen reddet af listestemmer

Det var med nød og næppe at Henrik Sass Larsen sikrede sig genvalg til Folketinget. S-gruppeformanden lider stort personligt valgnederlag. Sass selv vil »tænke over« udviklingen.

folketingsvalg2019
En af Henrik Sass Larsens sparsomme optrædener i valgkampen er ved præsentationen afSocialdemokratiets opdaterede 2025-plan »Gør gode tider bedre - for alle« på et pressemøde mandag 20. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Han er af mange tippet som Socialdemokratiets måske kommende finansminister, men det var på et hængende hår, at Henrik Sass Larsen overhovedet blev genvalgt til Folketinget.

Opstillet i Sjællands Storkreds fik han ved onsdagens valg saltet set 4017 personlige stemmer. Det er markant færre stemmer end ved valget i 2015, hvor han fik 7.201 personlige stemmer.

På sin egen hjemmebane i Køge-kredsen fik Henrik Sass Larsen sig også en gedigen vælgerlussing. 1892 personlige stemmer blev det til, og han bliver dermed overhalet af sin egen partifælle Astrid Krag, der høstede 1941 stemmer. Ved sidste valg fik Sass Larsen 3732 stemmer i valgkredsen. Det lykkes ham derfor at komme ind på Socialdemokratiets ottende og yderste mandat i Sjællands Storkreds. Han fik ikke nok personlige stemmer, men beholder sit mandat på grund af listestemmer, der er stemmer direkte på Socialdemokratiet.

Sass Larsen får kun niende flest personlige stemmer blandt de opstillede socialdemokrater i Sjællands Storkreds.

Henrik Sass Larsen

»Valget er dog også en tilbagegang i antal af vælgere, som satte sit kryds ved mig personligt, og det giver mig selvfølgelig anledning til at analysere og tænke over den udvikling. Det vil jeg tage mig tid til over de næste par måneder i samarbejde med min kreds, som jeg gerne vil rette en særlig tak til.«


Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen, men på facebook kommenterer han valgets udfald:

»Tak til vælgerne i Region Sjælland for valget til Folketinget! Jeg er stolt af at være repræsentant for Socialdemokratiet og vil arbejde flittigt for at skabe flere resultater. Valget er dog også en tilbagegang i antal af vælgere, som satte sit kryds ved mig personligt, og det giver mig selvfølgelig anledning til at analysere og tænke over den udvikling. Det vil jeg tage mig tid til over de næste par måneder i samarbejde med min kreds, som jeg gerne vil rette en særlig tak til. Køge-kredsen har altid loyalt og flittigt bakket mig op. Det skylder jeg dem stor tak for. I dag glæder jeg mig over, at vi nu har udsigt til at få en socialdemokratisk regering,« lyder det fra Henrik Sass Larsen på facebook.

Usynlig i valgkampen

Henrik Sass Larsen har ikke været synderligt synlig i valgkampen. Han er primært spottet på gaden på hjemmebanen i Køge. På facebook har han været synlig, men på politikernes normalvis yndede medie Twitter, har han ikke været aktiv siden oktober 2018. Ekstra Bladet rapporterer, at avisen ledte forgæves efter ham til valgfesten på Christiansborg onsdag aften.

Under valgkampen har Sass Larsen fået mest opmærksomhed på grund af en intern mail, som han sendte ud i Socialdemokratiet. Her kunne Politiken afsløre mailens indhold som indskærpede over for alle partiets ordførere og folketingsmedlemmer, at det var forbudt at svare på spørgsmål fra pressen uden tilladelse fra det socialdemokratiske hovedkvarter. Han meddelte i øvrigt sidste år, at han højst vil give ét interview i kvartalet.

Ved Dronningerunden torsdag glimrede han også med sit fravær. Her var det Henrik Damm Kristensen og politisk ordfører Nikolai Wammen, der repræsenterede Socialdemokratiet. Det er dog ikke et krav, at det er gruppeformanden, der møder op.

»Det normale er at partiet sender to repræsentanter, og de kan i princippet sende præcis, hvem det skal være. Det er dog meget almindeligt, at det er gruppeformanden og den politiske ordfører. I virkeligheden er det fuldstændigt ligegyldigt, hvem der bliver sendt afsted, men det kan godt afspejle nogle interne forhold i et parti,« siger professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Kurrild-Klitgaard.