»Sladretjeneste giver håndører på bekostning af godt naboskab«

Konservative, Liberal Alliance og Venstre er modstandere af, at Skats anonyme digitale sladretjeneste bliver genindført. Det vil kun give nogle få håndører til statskassen og være en trussel mod det gode naboskab, lyder det.

Foto: Asger Ladefoged

Det er et helt forkert signal, skatteminister Benny Engelbrecht (S) sender til danskerne ved at genindføre Skats anonyme sladretjeneste, så danskerne fremover igen skal kunne anmelde eksempelvis sort arbejde digitalt til Skat. Det mener Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

»Der er tale om nogle få håndører, som skatteministeren for alt i verden gerne vil have i statskassen på bekostning af det gode naboskab ude i lokalområderne. Det skulle gerne være sådan, at man kan komme hjem fra arbejde og være i sit hjem uden at skulle frygte for at blive beluret af naboen,« siger skatteordfører Ole Birk Olesen (LA).

Han bakkes op af den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), der kalder den digitale sladretjeneste en »fuldstændig tåbelig idé«:

»Jeg bryder mig ikke om et samfund, hvor danskerne overvåger hinanden. Det hører et Stasi-Tyskland til. Der er brug for tillid til et skattevæsen, som i forvejen er belastet. Det er et sygt samfund, når skatteministeren opfordrer folk til at stikke hinanden,« siger han.

Da daværende skatteminister Morten Østergaard (R) sidste år afskaffede Skats nye, internetbaserede sladretjeneste, lød begrundelsen, at Danmark ikke skal være et samfund, hvor borgerne lurer over ligusterhækken og melder hinanden anonymt. Siden har det dog stadig været muligt at anmelde naboen via telefon, mail, brev og personligt fremmøde.

Alligevel mener Ole Birk Olesen, at det er for langt at gå at genindføre den digitale sladretjeneste.

»Hvis folk vil ringe og melde sort arbejde, er man velkommen til det. Men med sådan en tjeneste her opfordrer og lokker regeringen folk til at melde deres naboer anonymt. Der synes jeg bare, at man må værdsætte det gode naboskab højere end nogle få håndører til statskassen,« siger skatteordføreren.

Venstres skatteordfører, Jakob Engel-Schmidt (V), opfordrer skatteministeren til i stedet at koncentrere sig om at genoprette tilliden til Skats sagsbehandling.