»Skulle man ikke bare forbyde bue og pil?«

Justitsministeren skulle fredag svare på en byge af spørgsmål fra oppositionen om skærpelse af våbenloven, der potentielt gør tusindvis af danskere kriminelle.

- Det er ganske enkelt alt for farligt, at den slags våben frit kan florere i samfundet, uden at politiet har kontrol med det.

Justitsminister Morten Bødskov (S) stod fast, da han fredag formiddag var i samråd i Folketingets retsudvalg. Her skulle han svare på en byge af spørgsmål fra oppositionen om den skærpelse af loven, der betyder, at alle luftvåben med en kaliber på mindst 5,5 millimeter skal registreres hos politiet, og at ejeren skal have tilladelse til at bruge det.

Som Berlingske Nyhedsbureau tidligere har beskrevet, kan det betyde, at tusindvis af danskere bliver kriminelle, hvis de for eksempel har købt et luftgevær som legetøj.

Men ministeren læner sig op ad Rigspolitiets vurdering af, at der er behov for at få kontrol med, hvem og hvor mange der anskaffer sig denne type våben. Det er således ifølge ministeren Rigspolitiets erfaring, at for eksempel rockere tidligere har anskaffet sig denne type våben, lige som der også har været eksempler på personer, der er kommet til skade efter at være blevet ramt af hagl fra et luftvåben.

Både hos Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative er man imidlertid kritiske over for skærpelsen af våbenloven. Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, hæftede sig således ved, at det ikke har været muligt præcist at opgøre, hvor mange personskader eller hvor mange kriminelle handlinger man har set som følge af brug af luftvåben.

- Skulle man ikke bare forbyde bue og pil? Jeg tror, der gennem tiden er ganske mange mennesker, der er blevet slået ihjel med bue og pil, men det er ikke forbudt, og det synes vi i Venstre heller ikke, det skal være, lød det fra Karsten Lauritzen.

- Man skal se på, om man ikke kriminaliserer ganske mange mennesker uden at få noget ud af det, og det gør vi altså her. Og det synes vi er forkert, uden at man i det mindste har haft en dialog med Folketingets partier, sagde retsordføreren.

Men det er slet ikke den nuværende regering, der har sat skærpelsen i søen. Det gjorde den tidligere regering, der brugte lang tid på at forberede bekendtgørelsen, inden SRSF-regeringen trådte til, lød det fra ministeren.

- Virkeligheden er den, at samtlige af mine tre konservative forgængere har stået på TV og sagt, at det ville komme, og jeg synes, det er et grundigt stykke arbejde, der er blevet lavet. Det er ikke kommet som en tyv om natten, det er sendt i to høringsrunder, der er indhentet høringssvar en masse, sagde Bødskov.