Skolereform flytter konfirmationstimer

Er regeringen med skolereformen ved at afkristne Danmark? spurgte Dansk Folkeparti ved samråd om skolereformens konsekvenser for præsternes konfirmationsforberedelse.

Vil skolereformen føre til færre konfirmander i kirkerne? Her konfirmation i Skals. /Foto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolereformen har fået markante konsekvenser for folkekirkens konfirmandundervisning. Præsterne har i stor stil måttet flytte tidspunktet for konfirmationsforberedelsen og har især måttet opgive de populære morgentimer. I stedet underviser præsterne om eftermiddagen og uden for normal skoletid.

Det kom frem på et samråd i Folketingets kirkeudvalg onsdag eftermiddag, hvor kirkeminister Marianne Jelved (R) fremlagde de foreløbige resultater af en landsdækkende statistisk undersøgelse om skolereformens konsekvenser for konfirmandforberedelsen. Undersøgelsen er gennemført af Folkekirkens Uddannelses-og Videnscenter (FUV).

»Der er god grund til at følge, hvordan konfirmationsforberedelsen tilrettelægges. Man skal være opmærksom på, om forberedelsen de facto placeres uden for rammerne af normal skoletid,« sagde Marianne Jelved på samrådet.

Hun vil derfor selv være opmærksom på udviklingen i omfanget af aften og weekendtimer i de kommende år.

»74 procent af præsterne svarer, at tidspunktet for konfirmationsforberedelsen har ændret sig fra sidste skoleår som en direkte konsekvens af skolereformen,« oplyste Marianne Jelved.

Ud af disse svarer lidt over halvdelen af præsterne, at konfirmationstimerne er flyttet fra morgen- til eftermiddagstimer, mens hver femte præst helt har droppet at undervise konfirmanderne i skoletiden fra klokken 8 til 16. Knap hver femte præst har helt opgivet ugentlige timer til fordel for hele dages konfirmationsforberedelse i skoletiden.

28 procent uden for skoletiden

Undersøgelsen fra FUV viser, at 72 procent af timerne til konfirmationsforberedelse nu ligger inden for skoletiden, resten ligger udenfor. Det vides endnu ikke, om præsterne er blevet presset til at flytte konfirmationstimerne, eller om de selv har ønsket det. Senere på året vil det stå klart, om ændringerne og skolereformens længere skoledage har fået konsekvenser i form af færre konfirmationer.

Dansk Folkepartis Christian Langballe var bekymret over ændringerne i præsternes vilkår.

»Det er meget dramatisk, at 74 procent af præsterne udtaler, at skolereformen har ændret deres arbejdsvilkår i forhold til konfirmandundervisningen. Det er også temmelig dramatisk, at 28 procent ligger uden for skoletiden. Jeg er med på, at man kan lave internatdage og konfirmandlejre og så videre, men det er dybt problematisk, hvis almindelig konfirmandundervisning som en form for tvang rykkes uden for skoletiden,« sagde Christian Langballe.

Vil »afkristne« Danmark

Ifølge Dansk Folkeparti peger den skærpede kamp om timerne mellem skole og kirke ligefrem mod en »afkristning af Danmark«.

»Skoletimerne fylder mere, og der er blevet større kamp om de gode timer. Præsterne har måttet opgive de gode timer fra 8 til 10, hvor børnene er vågne og har måttet skubbet dem til om eftermiddagen. Det kunne ligne en indirete støtte til afkristning af Danmark, og det håber jeg da ikke, at det er,« sagde Marie Krarup (DF).

Dette afviste Marianne Jelved dog på det bestemteste: »Det er et meget ubehagelig insinuation at sige, at jeg vil afkristne Danmark.«

Forligskredsen bag folkeskolereformen har aftalt, at reformens konsekvenser for konfirmationerne skal drøftes efter to år, og undervisningsminister Christine Antorini (S) oplyste på samrådet, at det vil ske til efteråret 2016.

Charlotte Dyremose (K) mente dog ikke, at man behøvede at vente så længe, når undersøgelsen fra FUV foreligger i sin endelige form 1. februar i år.

»Jeg synes, det er betænkeligt at sidde på hænderne i to år. Man risikerer at smadre velfungerende strukturer og ødelægge gode traditioner,« sagde hun.