Skoleledere: Digitalt fokus har rustet skoler til nedlukning

Der er angiveligt ikke grund til at frygte, at skoleeleverne halter efter fagligt, når coronakrisen er ovre.

Første hjemmeskole dag. Charlie Unger går i 0 klasse og har sin første hjemmeskole dag. som han får hjælp til af sin mor Karina. Charlie syntes det sjovt at have hjemmeskolde dag, han keder sig nogle gange men nogle gange har han det sjovt siger han. Han syntes sjove på skoleintra side, selvom den var sværd at komme ind på.. (Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix) (ARKIVFOTO). Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthon Unger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De seneste år har lærere i folkeskolen i stigende grad byttet tavlekridt og skrivehæfter ud med computere og iPads.

Dermed har de - uden at vide det - forberedt sig på den aktuelle situation, hvor de skal undervise eleverne hjemmefra, fordi alle skoler er lukket ned.

Det forklarer formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

»Vi har faktisk ubevidst øvet os på denne situation de sidste fem år, fordi vi i højere grad har brugt digitale læringsmidler, ligesom vi har kommunikeret mere med elevernes forældre digitalt,« siger han.

Mandag har statsminister Mette Frederiksen (S) meddelt, at alle landets skoler foreløbig skal være lukkede indtil den 13. april.

Dermed er nedlukningen blevet forlænget med yderligere to uger.

»Lærerne, pædagogerne og lederne på landets skoler har indtil videre gjort det formidabelt godt,« siger Claus Hjortdal.

Han mener ikke, at der er grund til at frygte, at det får negative konsekvenser for børnenes faglighed, når de i flere uger ikke kan møde op på skolerne.

»Vi skal ikke være bekymrede for, at de halter bagefter. Under lærerlockouten i 2013 fik de slet ingen undervisning i en måned. Men ved de efterfølgende afgangsprøver lå eleverne generelt på samme niveau som tidligere år.«

»Dog kunne vi se, at de svageste elever klarede sig markant dårligere det år. I modsætning til dengang underviser lærerne nu, og så skal vi sikre, at også de svageste elever kommer med,« siger Claus Hjortdal.

Formanden for skolelederne erkender, at det er en svær tid for mange forældre. De skal hjælpe deres børn med lektierne, samtidig med at mange selv arbejder hjemmefra. Men det går godt de fleste steder.

»Alle gør det bedste, de kan, for at få det til at lykkes,« siger han.

Om perioden med lukkede skoler kommer til at strække sig endnu længere end til efter påske, er indtil videre uvist. Hvis den gør, kan det få betydning for de skriftlige og mundtlige eksamener hos afgangseleverne.

»Jeg kan berolige eleverne med, at hvis de skal op til eksamen, skal de nok få besked, i hvert fald to eller tre uger før de skal til eksamen.«

»Hvis eksaminerne bliver helt aflyst, kommer deres årskarakterer til at gælde som eksamenskarakterer, og så kommer de til at stå på elevernes eksamensbeviser,« siger Claus Hjortdal.

/ritzau/