Skoleelever vil have dødsstraf, flere våben og mindre alkohol

I dag har 8. og 9. klasser overtaget Folketinget og skal stemme om en lang række lovforslag. Se nogle af ungdommens vildeste forslag her.

Borgen åbner porten for teenage-politik. Fra atomkraftværker til dyrepoliti og dødsstraf. Skoleelever fra hele landet fylder Folketinget med idéer, når der mandag afholdes Ungdomsparlament 2016. Spørgetime i folketingssalen med blandt andre udlændinge- integrations- og boligminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pind og kulturminister Bertel Haarder. Fotograferet onsdag den 13. januar 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Hele 60 lovforslag skal i dag behandles i Folketinget.

Men politikerne har mødefri, så det er i stedet 8. og 9. klasseselever, der overtager folketingssalen og skal behandle de mange forslag, som eleverne selv har formuleret og indsendt.

Det er det såkaldte Ungdomsparlamentet, der giver de unge muligheden for at afprøve, hvilke love de ville vedtage, hvis de sad på magten i stedet for de voksne.

Og det er ikke nogle kedelige forslag, der er kommet fra de unge.

For eksempel er obligatorisk DNA-register, registrering af pædofile og dødsstraf på blokken. Nogle af de unge går således ind for en hårdere linje på det retspolitiske område, end man finder repræsenteret i Folketinget i dag.

8.X på Ellevangskolen vil sikre, at man - og dermed også dem selv - skal vente længere, før man kan købe alkohol. Desuden vil de hæve alkoholafgifter og hæve bødestraffen for spirituskørsel. For som de siger i lovforslaget:

»Unge er fremtiden, så hvis Danmark skal have en lys fremtid, bliver danske unge i høj grad nødt til at drikke mindre.«

Liberale unge vil have hash og våben

Skolevalget sidste år viste, at danske skoleelever er blå.

Her valgte 57,9 procent af alle eleverne at stemme på blå blok, og alene Venstre, Liberal Alliance og De Konservative fik 48,9 procent af stemmerne og tæt på flertal.

Det viser sig da også i nogle af forslagene.

En skole vil tillade myndige personer at købe og bære peperspray, og Frederikssund Private Realskoles 9.D foreslår, at våbenloven skal liberaliseres, så »kriminelle og deres ofre er på lige fod (dvs. begge parter er bevæbnede),« som der står i lovforslaget.

En lang række af forslagene fra de unge ville dog også vinde genklang i den anden side af folketingssalen, og dagens afstemninger vil vise, om ungdommen svinger til venstre eller til højre.

El i bussen og sol i vejene

På klimaområdet er de unge også kontante.

Her er de store visioner for et fossilfrit Danmark dog i fokus. Hvis det står til 9.C på Novaskolen skal alt dansk offentlig transport nemlig køre på el i 2030 - et mål, der nok vil få et par trafikordførere i det rigtige folketing til at rynke lidt skeptisk på næsen.

Men i Ungdomsparlamentet er der plads til de lidt mere idealistiske forslag.

Rønde Skole vil have solpaneler indbygget i vejene, Nordvestskolen vil have etableret atomkraftværker, og på Krebs Skole vil 9. klasse have indført en bilfri søndag. De nævner 70ernes bilfrie søndage som forbillede, men vil dog kun forbyde bilkørsel hver anden søndag mellem klokken 10 og 17.

Det er et forslag, som ikke kun skoleelever har fået øje på.

Eksempelvis har Københavns Borgerrepræsentation planlagt en bilfri søndag i hovedstaden i 2016.

På Bagsværd Kostskole og Gymnasium advokerer man for genindførsel af afgiftsfritagelse på elbiler - en sag, som flere partier i Folketinget også forsøger at komme igennem med.

Og miljøet er i det hele taget i centrum for mange forslag. Momsfritagelse eller nedsættelse på sunde fødevarer eller økologi er eksempelvis også blandt forslagene.

Man kan følge Ungdomsparlamentet på up16.dk eller på Folketingets hjemmeside.

I løbet af mandagen skal de unge behandle deres forslag i udvalg, som bliver ledet af  folketingsmedlemmer, stille spørgsmål til ministre og debattere og stemme om Ungdomsparlamentets forslag i Folketingssalen for at give de unge en bedre fornemmelse for, hvordan Folketinget arbejder, og hvordan demokratiet fungerer.