Skoleelever: Skub ikke 10. klasser over på erhvervsskolerne

Flyttes de kommunale 10. klasser til erhvervsskolerne, mister de unge deres frie valg, mener elevforening.

Ifølge nyt forslag fra Venstra skal de kommunale 10. klasser flyttes over på erhvervsskolerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Venstre vil flytte de kommunale 10. klasser til erhvervsskolerne. Men elevforeningen Danske Skoleelever mener, at det vil begrænse elevernes valgmuligheder.

- Vi er glade for, at Venstre vil gøre noget ved de kommunale 10. klasser, det har vi også foreslået. Men vi mener ikke, at man skal flytte dem alle ud på erhvervsskolerne, siger Jakob Bonde Nielsen, formand i Danske Skoleelever.

- Der er mange elever, der tager 10. klasse for at tænke over, hvad de har lyst til at vælge af ungdomsuddannelse. Og den tænketid, er vi bange for, vil blive svækket, hvis man skal over på en erhvervsuddannelse, siger han.

Ifølge Venstre skal tiltaget få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Og så mener skoleordfører Anni Matthiesen (V), at de kommunale 10. klasser skal blive bedre til at løfte kvaliteten af undervisningen.

De målsætninger er Danske Skoleelever enige i.

- Vi ser rigtig mange udfordringer i de kommunale 10. klasser, der fysisk ligger på folkeskolerne. Derfor så vi gerne, at man fastholder 10. klasserne i kommunalt regi, men flytter dem geografisk væk fra folkeskolerne og over på ungdomsuddannelserne, siger Jakob Bonde Nielsen.

Ifølge Danske Skoleelever skal 10. klasserne på den måde både kunne ligge på stx, hhx, htx såvel som på en erhvervsuddannelse eller eux.

- Men i forhold til at flytte alle 10. klasser til erhvervsuddannelserne, er vi nervøse for, at man begynder at skubbe elever til at vælge en specifik ungdomsuddannelse frem for at bruge året på at finde ud af, hvad de vil, siger Jakob Bonde Nielsen

/ritzau/