»Skødesløs« omgang med EU-tilskud: Messerschmidts fond har tilbagebetalt en million kroner

Morten Messerschmidt har som formand for MELD i denne uge tilbagebetalt en million kroner til Europa-Parlamentet, der taler om »skødesløs« omgang med EU-tilskud. DF-afhopper Rikke Karlsson mener, at Messerschmidt »læner sig op ad en løgn«.

Morten Messerschmidt bekræfter over for Berlingske, at MELD har tilbageført den krævede store sum penge til Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES/KØBENHAVN: For fire dage siden blev pengene – omkring en million kroner – i al stilhed tilbagebetalt.

Men for politikere er det heller ikke just noget at slå på tromme for, at ens organisation er blevet taget i »skødesløs« og »overdreven« omgang med EU-støtte, sådan som det lød i påtalen fra Europa-Parlamentet.

Og da slet ikke når man er en dansk politiker, der i al sin tid som folkevalgt har tordnet mod EU-fråds og forlangt større åbenhed og gennemsigtighed om, hvad EU bruger sine penge på. Og som tilmed af et rekordstort antal danskere er sendt til Bruxelles for at være vogter af samme.

Vi taler om Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis og Danmarks store stemmesluger ved valget til Europa-Parlamentet 2014 med 466.000 stemmer, og manden, der er udset en hovedrolle for nej-fløjen i den forestående folkeafstemning om EU-retsforbeholdet. Men som lige nu mest af alt har travlt med at forklare sig i sagen om det europæiske parti MELD, som Messerschmidt er formand for, og den tilhørende fond FELD, der begge modtager millioner i tilskud fra EU. For ifølge Europa-Parlamentet er en betydelig del af støtten blevet brugt skødesløst.

Parlamentet løfter nu over for Berlingske sløret for den totale sum, der skal betales tilbage for 2014, fordi de er brugt i strid med tilskudsreglerne. Der er tale om 130.900 euro for MELD og 17.850 euro for FELD.

Førstnævnte beløb, svarende til 975.000 kr., blev tilbageført forleden og handler om en kompensation til en medarbejder, der er blevet opsagt efter sidste års valg, hvor mange af MELDs medlemmer ikke opnåede genvalg. Men den slags er i strid med EUs regler for brug af tilskud, og Europa-Parlamentets pressechef, Marjory van den Broeke, lægger ikke skjul på sagens alvor.

»Administrationen har selv fundet frem til, at en del penge skulle betales tilbage,« siger Marjory van den Broeke til Berlingske: »Tilbagebetaling af så stor en sum penge, fordi de er brugt ukorrekt, er temmelig sjældent.«

»Standardudtryk«

Morten Messerschmidt har flere gange de seneste par uger givet udtryk for, at der er tale om en hetz, og har sagt, at nogle »lugter blod«, og at det bare er som om, at han skal »ned med nakken«.

Men den store tilbagebetaling af EU-tilskud er blot en foreløbig kulmination på en penibel sag, der begyndte at rulle, da et af partiets fire medlemmer af Europa-Parlamentet, Rikke Karlsson, for et par uger siden forlod DF i protest mod hemmelighedskræmmeri om økonomien i MELD.

Hun forklarede sin exit med, at hun gentagne gange havde bedt Morten Messer­schmidt om at få fuld åbenhed om økonomien i MELD og FELD, som hun selv var en del af som medlem af DFs parlamentsgruppe. Hun hævdede endog, at hun på et tidspunkt blot var blevet bedt om at skrive under på et blankt stykke papir. Messer­schmidt fastholdt, at hun var tilbudt forklaringer på alt omkring økonomien og kaldte Karlsson for en »forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles«.

I dag bekræfter Morten Messerschmidt over for Berlingske, at MELD har tilbageført den krævede store sum penge til Europa-Parlamentet. Men Messerschmidt fastholder, at der ikke er tale om uregelmæssigheder, men at kompensationen til den opsagte medarbejder blot er en forkert »kontering«. Han kalder parlamentets valg af ordene »skødesløst og overdrevent« for »standardudtryk i forhold til udgiftens natur«.

»Når udgiften ikke kan afholdes over EU-støtten, så afholder organisationen den af egne ressourcer. Den model er fuldstændigt accepteret,« siger Morten Messerschmidt.

Det er Europa-Parlamentets generalsekretær, som i en intern rapport stemplet 31. august 2015 beskriver den skødesløse omgang med EU-støtten i MELD. Berlingske har set rapporten, og i rapporten oplyses det, at konklusionerne har været forelagt parlamentets jurister, som har sagt god for konklusionerne, der også har været forelagt det kritiserede parti, »som ikke er enig med denne fremgangsmåde«.

Morten Messerschmidt har konsekvent nægtet at lægge regnskab og bilag frem for Rikke Karlsson såvel som for offentligheden.

Forelæggelsen og tidspunktet for rapportens færdiggørelse sidst i august gør, at Rikke Karlsson i dag er af den opfattelse, at Messerschmidt »læner sig op ad en løgn«. For ifølge den nu tidligere DFer krævede hun blandt andet en forklaring om MELDs økonomi på et møde med Messerschmidt på Karlssons kontor 9. september.

»Jeg bad ham direkte om at forklare mig, hvordan tingene hang sammen og spurgte, hvorfor jeg ikke måtte få noget at vide. Der er vidner på, at mødet fandt sted. Hvis han på det tidspunkt var informeret om, at Europa-Parlamentet havde gennemført en kritisk undersøgelse af MELD, eller at der var kritiske konklusioner på vej, så læner han sig op ad en løgn. For jeg spurgte ham meget direkte,« siger hun.

Morten Messerschmidt afviser »fuldstændigt«, at han har tilbageholdt oplysninger over for Karlsson. »Jeg er temmelig målløs,« siger han.

Initialerne MM på alle sider

Selv om MELD nu har betalt pengene, er sagen langt fra slut. I stedet åbner Europa-Parlamentet endnu en kritisk undersøgelse.

»Pengene, som MELD skal betale tilbage, er blevet overført til Parlamentets bankkonto. Men i slutningen af året vil administrationen være nødt til at se på, om det ikke er støtten for dette år (2015, red.), som er blevet brugt til tilbagebetalingen,« forklarer Marjory van den Broeke.

Støttemidlerne for 2015 må af gode grunde heller ikke bruges til ikke-støtteberettigede formål.

Kompensationen til den opsagte medarbejder er betalt for 2014, da polakken Jacek Wlosowicz var formand for MELD, men her er der ikke mange svar at få. Wlosowicz henviser til Morten Messerschmidt, som blev formand for MELD, da Wlosowicz i 2014 ikke blev genvalgt til parlamentet.

Ifølge Wlosowicz har han intet kendskab til den uretmæssige godtgørelse, og han ved intet om Europa-Parlamentets kritiske rapport.

»Alt det er nyt for mig. Jeg ved intet om det. I må tale med min efterfølger. Det er ham, der ved det, og det er også ham, der afleverede regnskabet for 2014,« siger Jacek Wlosowicz, som nu vil henvende sig til Europa-Parlamentet og spørge, hvad det hele er for noget.

Morten Messerschmidt stiller sig undrende over for såvel udlægningen fra Wlosowicz som Europa-Parlaments kommende undersøgelse af, hvilke midler der er brugt til tilbagebetalingen.

»Der er slet ikke brugt EU-midler til denne tilbagebetaling. Der er brugt egne ressourcer,« fastholder Messerschmidt.

Om den tidligere formands udsagn siger han: »Det virker jo altså temmeligt bizart al den stund, at det var ham, der var formand og indgik aftale med den tidligere ansatte, og som har underskrevet det hele med den tidligere ansatte. Det virker noget underligt«.

Vi har gennemgået regnskabet for MELD i 2014, og det er dine initialer, MM, der står på hver side i regnskabet. Så kan du vel også stå inde for alt, hvad der er foregået i 2014?

»Der er ikke foregået noget, som ikke er efter bogen,« fastholder Morten Messer­schmidt på trods af, at han netop har tilbagebetalt en million kroner.

I den interne rapport til Europa-Parlamentets ledelse, som ligger til grund for tilbagebetalingskravet, skiller MELD sig tydeligt ud fra de andre europæiske partier, der hvert år modtager støtte fra Europa-Parlamentet.

Stort set alle de andre partier skal tværtom have yderligere penge udbetalt, mens der for de to andre partier, som skal betale penge tilbage, er tale om beløb på under 10.000 euro – 75.000 kr.

Og i Europa-Parlamentets ledelse lægger man ikke skjul på, at det er ganske usædvanligt.

»Dette beløb er meget forskelligt fra de andre beløb,« siger Marjory van den Broeke.

Løftet pegefinger

Sagen om tilbagebetalingen for tilskudsåret 2014 står ikke alene.

Også Dansk Folkepartis leje af skonnerten »Halmø« i 2013, som delvist blev finansieret af midler fra Europa-Parlamentet, er kommet i parlamentets søgelys, fordi man ikke må bruge EU-støtten i forbindelse med hjemlige valgkampe. Der var dansk kommunalvalg få måneder senere, men Morten Messerschmidt har tidligere afvist, at der skulle være problemer i brugen af midlerne til leje af skonnerten og sagt, at Europa-Parlamentet selv havde godkendt Halmø-projektet.

Morten Messerschmidt skulle senest torsdag i denne uge svare på kritikken og aflevere alle relevante bilag. Det svar bliver nu undersøgt nærmere af parlamentet.

»Administrationen har modtaget et svar fra hr. Messerschmidt med noget dokumentation, og det er nu ved at blive undersøgt,« oplyser Marjory van den Broeke.

Europa-Parlamentet har også løftet pegefingeren over for Morten Messerschmidt i forbindelse med den video, som ligger på partiets hjemmeside under punktet »Retsforbeholdet – afstemningen 3. december«. Midler fra MELD har nemlig været med til at finansiere videoen, men Europa-Parlamentets midler må heller ikke bruges i forbindelse med folkeafstemninger.

Marjory van den Broeke gør det klart, at Europa-Parlamentets administration har reageret på »alvorlige specifikke oplysninger«, der er kommet frem, og der kan komme mere: »Det er klart, at administrationen også vil handle, hvis der kommer yderligere informationer frem.«