Skipper klar til at slås for indflydelse

Enhedslistens nye frontfigur, Pernille Skipper, vil fortsætte den modernisering af Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen var garant for. Det skal i sidste ende sikre partiet mere indflydelse end tidligere.

Dagens længste bifald på Enhedslistens årsmøde gik til den afgåede politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, som på scenen fik overrakt blomster og en varm tak af sin afløser, Pernille Skipper. (Foto: Jens Astrup) Fold sammen
Læs mere

Enhedslistens Søren Søndergaard havde for knap ti år siden en lille, rusten Ford Fiesta, der kunne rumme hele partiets fire mand store folketingsgruppe.

Bilen har han stadig, men der er ikke længere plads til hele folketingsgruppen, som siden er vokset ganske mærkbart.

Enhedslisten holder i denne weekend årsmøde på Grønnemose Skole i Høje Gladsaxe, og med sine 14 mandater har partiet aldrig været større. Det er derfor et parti i ganske god stand, den nyslåede politiske ordfører, Pernille Skipper, har overtaget fra sin forgænger, Johanne Schmidt-Nielsen.

 

Et parti, der med Pernille Skippers ord har været under forandring gennem længere tid, og som er i gang med en modernisering, der især fik et skub, da den 25-årige Johanne Schmidt-Nielsen en martsdag i 2009 blev valgt som partiets første politiske ordfører. Et stort skridt for partiet, der afholder sig fra at gå op i persondyrkelse, og som ikke har en reel leder.

Moderniseringen agter Pernille Skipper at videreføre, adresserede hun i sin tale foran de knap 500 fremmødte i folkeskolens festsal:

»Vi er en større, bredere og mere mangfoldig skare nu. Der bliver læst mange andre aviser i enhedslistehjem end Dagbladet Information. Og flere af os bor tættere på Vesterhavet end på Vesterbro. Men ingen skal være i tvivl. Vi kan brede armene endnu mere ud. Vi skal blive endnu større, stærkere og favne endnu flere,« lød det.

Kampen mod Socialdemokraterne

Pernille Skipper står nu over for en kamp for at sikre Enhedslisten indflydelse. Efter fire opslidende år som parlamentarisk grundlag for Helle Thorning-Schmidts (S) regering, hvor partiet flere gange måtte se frustreret og forbigået til fra sidelinjen, mens Thorning førte politik hen over midten, bliver det en stor opgave for Pernille Skipper at undgå, at det scenarie gentager sig, hvis magten skifter efter et valg.

Hun erkender dog, at hun efter alt at dømme kommer til at tage »rigtigt, rigtig tmange slåskampe« med Socialdemokraterne, og det samme scenarie ser den tidligere frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, for sig. Alligevel tror den afgåede politiske ordfører på, at moderniseringen kan styrke Enhedslisten parlamentarisk.

»Noget af det, som jeg er meget stolt af at have været med til, er jo, at vi er lykkedes med at modernisere Enhedslisten uden at rykke til højre. Det har ellers været en trend på venstrefløjen i mange år, at modernisering er lig med højredrejning. Jeg er sikker på, at vi kan fortsætte den flotte udvikling, hvor vi er gået fra at være Folketingets mindste parti til at være det fjerdestørste,« siger Johanne Schmidt-Nielsen i en pause under årsmødet.

Som nævnt er Enhedslisten ikke meget for persondyrkelse, men da Pernille Skipper under sin tale hyldede sin forgænger og kaldte hende op på scenen, rejste hele forsamlingen i festsalen sig op og gav Johanne Schmidt-Nielsen et stående bifald, der skulle vise sig at blive talens længste.

»Der er en person, som i mange år har løftet utroligt meget. En person, der har givet ikke bare sit arbejdsliv og sin fritid, men også sin utrolige drivkraft, sit engagement og sit temperament til Enhedslisten,« sagde Pernille Skipper med tryk på ordet »temperament« og tilføjede:

»Du har mildest talt taget din del af slæbet, Johanne.«

Al for lidt indflydelse

Bevæger man sig rundt i Grønnemose Skolens festsal ved langbordene, er opfattelsen hos de lokale medlemmer, at Enhedslisten havde alt for lidt indflydelse under Thorning, og der er enighed om, at det bliver en af Pernille Skippers største kampe.

»Vi har jo været parlamentarisk grundlag for en regering, hvor vi ikke havde nogen indflydelse. Nu skal vi flytte os, så vi står stærkere i den socialistiske kamp på venstrefløjen, og det, synes jeg, er en fornuftig linje, så vi kan blive ved med at være så bredtfavnende, som vi er blevet,« siger Henri Nielsen fra Enhedslistens lokalafdeling i Slagelse, der lige har nået at lægge sin medbragte madpakke fra sig og tygge af munden, da Berlingske fanger ham.

Tidligere folketingsmedlem Per Clausen, der sidder i byrådet i Aalborg, frygter, at en eventuel ny S-ledet regering »igen vil føre højreorienteret politik«, og derfor forudser han også hårde kampe.

»Så hvis vi skal sikre indflydelse, skal vi arbejde tæt sammen med de partier, der ligger tættest på os – Alternativet og SF – for vi står stærkere samlet. Det er helt afgørende,« siger han.

Imens fremhæver Lise Baastrup fra Randers, at Pernille Skipper er »dygtig, skarp og klar i mælet«, og at hendes evne til at mobilisere folkelig opbakning bliver vejen til indflydelse:

»Vi havde al for lidt indflydelse før. Det er græsrodsarbejdet og arbejdet fra bunden, der skal skaffe os indflydelse, og der er Pernille god til at fortælle sammenhængen i vores politik, så den er synlig for den almindelige dansker.«