Skipper i tak til Johanne: »Du har mildest talt taget din del af slæbet«

I sin første årsmødetale som Enhedslistens nye frontfigur, holdt Pernille Skipper sig til ganske udramatiske og klassiske liste Ø-temaer som grøn omstilling, kampen for kvinders rettigheder og et angreb på regeringens nedskæringer i velfærden.

Enhedslisten afholder Årsmøde i Søborg. 13. maj 2016. Pernille Skipper holder beretning og bruger lejligheden til at takke Johanne Schmidt Nielsen og joker med at hendes sko er svære at fylde ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blot halvanden uge efter sin udnævnelse som Enhedslistens nye politiske ordfører, kastes Pernille Skipper direkte ud i sit nye hverv på partiets årsmøde, der holdes denne weekend på Grønnemose Skole i Gladsaxe.

Fra talerstolen i skolens festsal leverer hun foran de 500 fremmødte sin første tale som frontfigur – og det er en klassisk liste Ø-én af slagsen med hyldest til traditionelle venstrefløjsværdier og hug til regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Og ikke overraskende fylder også afskeden med Pernille Skippers forgænger på posten, Johanne Schmidt-Nielsen, på partiets 27. årsmøde.

Pernille Skipper har på forhånd bebudet, at hun vil fortsætte Johanne Schmidt-Nielsens linje som politisk ordfører.

En linje, der ifølge Pernille Skipper betyder en fortsat modernisering af det parti, der for ti år siden med hendes ord mest af alt kunne betegnes som »et storbyparti«. Og som Folketingets mindste kunne den fire mand store folketingsgruppe »snildt være i Søren Søndergaards lille, rustne Ford Fiesta«, som den politiske ordfører udtrykker det fra talerstolen.

»Jeg tror, de færreste dengang kunne have forudset, at vi skulle blive Folketingets fjerdestørste parti, og at vi ville være repræsenteret i stort set alle landets kommuner. Vi er en større, bredere og mere mangfoldig skare nu. Der bliver læst mange andre aviser i enhedslistehjem end Dagbladet Information. Og flere af os bor tættere på Vesterhavet end på Vesterbro,« siger Pernille Skipper.

»Men ingen skal være i tvivl. Vi kan brede armene endnu mere ud. Vi skal blive endnu større, stærkere og favne endnu flere,« fortsætter hun, inden hun bliver afbrudt af klapsalver fra salen:

»Vores drøm om et mere lige, grønt og solidarisk samfund er lyslevende. Vi er langt fra færdige.«

Johannes slæb

Pernille Skipper sagde i et interview med Berlingske lørdag, at Enhedslistens forandringsproces har været i gang i længere tid, og at moderniseringen og kampen for indflydelse kommer til at fortsætte med hende i front.

Fra talerstolen understreger hun, at udviklingen er båret frem af Enhedslistens »stærke kollektiv«.

»Samtidig er der en person, som i mange år har løftet utrolig meget. En person, der har givet ikke bare sit arbejdsliv og sin fritid, men også sin utrolige drivkraft, sit engagement og sit temperament til Enhedslisten,« siger Pernille Skipper og tilføjer, inden hun kalder sin forgænger op på scenen:

»Du har mildest talt taget din del af slæbet, Johanne.«

Johanne Schmidt-Nielsen småløber op på scenen og får overrakt en stor buket røde og hvide blomster flankeret af et kram fra sin forgænger, og de 500 fremmødte rejser sig og slår hænderne sammen i det, der skal vise sig at blive talens længste klapsalve.

Johanne Schmidt-Nielsen blev Enhedslistens første politiske ordfører i 2009. Dengang rodede partiet rundt omkring spærregrænsen og havde kun fire mandater i Folketinget. Men efter to år med den markante Enhedslisten-kvinde i front tredoblede partiet ved valget i 2011 sit mandattal og sikrede sig 12 pladser i Folketinget. Dengang høstede Johanne Schmidt-Nielsen hele 47.002 personlige stemmer.

Trods fire opslidende år som parlamentarisk grundlag for Helle Thorning-Schmidts (S) regering, hvor Enhedslisten ofte blev forbigået i tungtvejende politiske spørgsmål, gik partiet frem til 14 mandater i 2015.

»Kære Johanne. Du og dit arbejde er uvurderligt for vores parti, for vores politiske projekt og ikke mindst venstrefløjens kamp for en mere retfærdig verden. Du bliver jo heldigvis hos os, og du er ikke færdig i Folketinget eller i partiet. Det er vi meget, meget glade for. Men for det enorme arbejde, du allerede har gjort, vil jeg gerne sige – og nu er jeg sikker på, at jeg taler på hele partiets vegne – et helt simpelt: Tusind tak,« siger Pernille Skipper.

Hug til Løkke

Mens det ikke skorter på ros til forgængeren, er retorikken en noget anden, når Pernille Skipper omtaler V-regeringen, der i sit første år ved magten ifølge Enhedslisten har haft alt for travlt med at skære på velfærden.

»Beskeden fra det her årsmøde er helt klar: Lars Løkke Rasmussen. Claus Hjort Frederiksen. Enhedslisten stopper aldrig. Drop så de nedskæringer på vores velfærd. Netop kampen mod nedskæringer på vores velfærd, den er vi gået ind i med en styrke, vi aldrig har haft før,« lyder skudsmålet fra Pernille Skipper til landets stats- og finansminister.

Derudover mener EL-frontfiguren, at højrefløjens svar på den aktuelle flygtningekrise er »at konkurrere med andre lande om, hvem der kan træde mest på mennesker på flugt«:

»De siger: Fordi vi står i en svær situation, så må vi bøje konventionerne. De siger: Vi skal slække på vores værdier, på grundlæggende principper og menneskerettigheder. Vi siger: Ikke i vores navn.«

Også kampen for den grønne omstilling får Pernille Skipper til at lange ud efter regeringen – især med henvisning til den omstridte landbrugspakke, der har fået forskere til at beskylde regeringen for at sminke regnskabet bag:

»Vi har en regering, der hellere vil lave kreativ bogføring med miljøregnskaberne end kreative, konstruktive løsninger på klimakrisen. Men vi kan ikke vente på, at de bliver færdige med deres julelege.«

Økonomisk håndsrækning til voldsramte kvinder

Enhedslisten har også brugt årsmødet som platform til at lancere et politisk udspil om, at voldsramte kvinder skal have ret til kontanthjælp fra første dag, de henvender sig på et krisecenter.

»Hvis man på grund af gensidig forsørgepligt ikke kan få sine egne penge at leve for eller et sted at bo. Hvis det såkaldt moderne kontanthjælpsloft betyder, at enlige mødre uden arbejde ikke kan sørge for mad til deres børn. Hvis man er dybt afhængig af andre for at overleve,« siger Pernille Skipper og fortsætter

»Så stiger risikoen for, at man aldrig siger fra over for den kontrollerende familie. At man aldrig forlader den voldelige mand. Eller måske endda at man vender tilbage, når man først har taget skridtet.«