Skipper afløser Johanne Schmidt-Nielsen som EL-frontfigur

Det kommer næppe som en overraskelse, at det bliver Enhedslistens stærke retsordfører, der tager over.

1. maj med tale af Pernille Skipper fra Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, afløser Johanne Schmidt-Nielsen som politisk ordfører for Enhedslisten. Det har en enig folketingsgruppe bestemt.

Beslutningen kom onsdag formiddag - godt halvanden time efter nyheden, om at Johanne Schmidt-Nielsen stopper på posten som politisk ordfører.

Pernille Skipper er længe blevet set som den naturlige afløser for Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun har opnået respekt på Christiansborg for sin grundighed og saglighed, når hun har markeret Enhedslistens holdninger på retsområdet og blandt andet været stærkt kritisk over for efterretningstjenesters overvågning i Danmark.

På Enhedslistens årsmøder har Pernille Skipper også gentagne gange fået flest stemmer, når medlemmer skulle sammensætte opstillingslister til folketingsvalget. I nogle tilfælde har hun faktisk overgået Johanne Schmidt-Nielsen i afstemningerne.

Politisk kommentator Hans Engell mener, at Enhedslisten har valgt en stærk efterfølger til Johanne Schmidt-Nielsen.

- Hun er en meget stærk arbejdskraft. Hun er flittig og går ind i detaljen, hvor Johanne ind imellem har skøjtet hen over tingene. Der er meget respekt omkring hende, siger han.

Pernille Skipper mangler dog fortsat at demonstrere, at hun kan samle lige så mange vælgere som Johanne Schmidt-Nielsen. Ved valget i 2015 opnåede den nu tidligere politiske ordfører hele 40.425 personlige stemmer.

Det var det tredje højeste stemmetal af alle på landsplan efter Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og daværende statsminister for Socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt. Begge ledere for markant større partier end Enhedslisten.

Til sammenligning fik Pernille Skipper 11.120 personlige stemmer. Men det skete vel at mærke i Fyns Storkreds, hvor Enhedslisten ikke står så stærkt som på partiets "hjemmebane" i Københavns Storkreds, hvor Johanne Schmidt-Nielsen var opstillet.

Efter valget har Pernille Skipper overtaget Københavns Storkreds fra Johanne Schmidt-Nielsen - og som politisk ordfører får hun også en markant stærkere platform at tale fra.

I modsætning til andre partier har Enhedslisten ikke en formand eller en partileder, så posten som politisk ordfører er den mest indflydelsesrige i partiet.

Det er eksempelvis den politiske ordfører, der repræsenterer partiet i de vigtige partilederrunder ved folketingsvalg og folkeafstemninger.

BLÅ BOG

Navn: Pernille Skipper

Alder: 31 år.

Født: 10. juli 1984 i Aalborg, datter af fhv. produktionschef Jørnn Skipper og konsulent Henriette von Platen.

Uddannelse og erhverv:

* Cand.jur., Københavns Universitet, fra 2004 til 2011.

* Studentermedhjælper, Retten i Hillerød, fra 2009 til 2011.

* Studentermedhjælper, Center for Rets- og Politiforskning, fra 2005 til 2006.

Politisk karriere:

* Medlem af Enhedslisten i 2001.

* Formand for elevrådet på Aalborghus Gymnasium og for DGS-Nordjylland 2001-2003.

* Medlem af bestyrelsen i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning 2001-2004.

* Næstformand for Studenterrådet ved Københavns Universitet 2006-2007.

* Næstformand for Københavns Universitets Uddannelsesstrategiske Råd 2006-2008.

* Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og forretningsudvalg fra 2009.

* Retspolitisk ordfører, socialordfører, ligestillingsordfører og grundlovsordfører. Næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe fra 2011.

Civilstand: Gift med DR journalisten Oliver Routhe Skov.

/ritzau/