Skift til København øger Jens Rohdes chancer for valg

EU-parlamentariker Jens Rohde er egentlig opstillet til Folketinget i Viborg, men er klar til at skifte kreds.

Jens Rohde Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den radikale politiker Jens Rohde øger sine chancer for at blive valgt til Folketinget, hvis han skifter valgkreds fra Viborg til København, sådan som De Radikale på Frederiksberg håber.

Det vurderer professor i statskundskab Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Han har for nylig udarbejdet en prognose for Altinget over den forventede mandatfordeling baseret på 10.000 Gallup-interviews.

Den prognose tildeler De Radikale to mandater i Københavns Storkreds og nul i Vestjylland.

»Jeg tror, at det vil give ham gode chancer. Lige nu står De Radikale til at gå frem i København, så han vil kunne komme til at ride på en bølge,« siger Kasper Møller Hansen.

»For De Radikale kunne det have været en fordel, at han var blevet i Vestjylland, så han kunne trække flere radikale stemmer,« tilføjer han.

Prognosen, som professoren udarbejder, rammer normalt rigtigt for to tredjedele af kandidaterne, oplyser han. Men noget af det, den har sværest ved at tage højde for, er meget kendte kandidater.

De fleste vælgere er slet ikke klar over, hvilke personer der stiller op for de enkelte partier på nuværende tidspunkt, forklarer Kasper Møller Hansen.

»Det, som den har allersværest ved, er, når kendisserne og stemmeslugerne flytter rundt. Det kan prognosen ikke tage højde for,« siger han.

/ritzau/