Skatteudspil er det mest ulighedsskabende i 16 år

Det skal bedre kunne betale sig at arbejde ifølge regeringen, som justerer på uligheden for at opnå det mål.

Regeringens skatteudspil er det mest ulighedsskabende siden 2001 ifølge en opgørelse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringens skatteudspil er det mest ulighedsskabende siden 2001 ifølge en opgørelse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos.

Kun Forårspakken fra 2009 kommer op på siden af skatteudspillet, som præsenteres tirsdag og skal sørge for, at det bedre kan betale sig at tage et job.

Skatteudspillet medfører en stigning i indkomstforskellene målt ved Gini-koefficienten på 0,46 procent. Det er et mål for graden af ulighed.

Men det er en marginal ændring, lyder det fra samtlige fire ministre under præsentationen.

»Den her reform skaber ulighed, men det gør vi med åbne øjne.«

»Når vi belønner folk, der arbejder, skaber vi ulighed. Danmark bliver et lidt mere ulige land efter denne reform,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Man kan ikke undgå at ændre på uligheden i samfundet, hvis gevinsten ved at være i arbejde skal værre større. Det mener finansminister Kristian Jensen (V).

»Jeg har været rundt i rigtig mange forsamlingshuse, rigtig mange, og jeg har aldrig fået et spørgsmål omkring Gini.«

»Men jeg har fået masser af spørgsmål om, hvad regeringen vil gøre for, at virksomheder kan ansætte nogle flere mennesker,« siger han.

Danmark vil forsat være et af verdens mest lige lande, pointerer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Det her er på uligheden nogle fuldstændig marginale betragtninger. Danmark er stadig et af verdens mest lige lande,« siger han.

Den udlægning er erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) enig i.

»Når en HK'er får 5000 kroner mere ud af arbejde, så får de 5000 kroner mere end en på offentlig forsørgelse. Så rykker det marginalt Gini-koefficienten.«

»Dem, som får noget ud af det her, uden at det går ud over nogen, det vil være mennesker, som arbejder,« siger han.

/ritzau/