Skatteminister: Vi er udfordret af skattely

DR-serien »I Skattely«, der netop har vundet Cavlingprisen, understreger ifølge skatteminister Jonas Dahl, at Danmark er udfordret af, at virksomheder skjuler deres penge i udlandet.

Skatteminister Jonas Dahl Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Regeringen har ad flere omgange oprustet indsatsen mod danske virksomheder, der bevidst undgår at betale skat i Danmark, men der er stadig udfordringer på området.

Sådan lyder udmeldingen fra skatteminister Jonas Dahl (SF), efter at DR-serien »I Skattely« blev hædret med den prestigefyldte Cavlingpris for sine afsløringer af, hvordan finansielle rådgivere vejleder virksomheder i at skjule deres penge i udlandet.

»På trods af regeringens målrettede indsats viser DRs programmer, at der fortsat er udfordringer, når vi snakker skattely. Globaliseringen og den elektroniske samhandel på tværs af landegrænserne giver mulighed for nye skattelykonstruktioner, og skattespekulanter og visse skatterådgivere tager helt nye metoder i brug for at undgå at betale skat,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

»I Skattely« består af i alt fire afsnit, og journalisterne bag serien har gennem knap et år afdækket, hvordan det foregår, når virksomheder rådgives om skattely. Blandet andet ved brug af skjult kamera afslører DR, hvordan rådgivere, der ellers benægter at rådgive om skattely, alligevel kommer med anbefalinger til, hvordan man undgår at betale skat i Danmark.

»DRs dokumentarserie »I Skattely« har bidraget til at sætte fokus på problematikkerne omkring skattely. Det er der brug for,« siger Jonas Dahl, der samtidig understreger, at han selv blev forbavset over afsløringerne.

»Det er afgørende for velfærdsstatens opretholdelse, at alle betaler den skat, de er forpligtede til. Derfor forarger det, når vi bliver præsenteret for forsøg på at snyde fællesskabet. Det skal vi ikke bare lade passere, det skal vi reagere på,« lyder det fra skatteministeren.

I november besluttede regeringen at afsætte 40 millioner kroner, som over de næste fire år blandt andet skal gå til at undersøge de huller i lovgivningen, som skattesnydere kan udnytte til på ulovlig vis ved at sende penge ud af landet. Regeringen har samtidig nedsat en taskforce, som skal se nærmere på lovgivningen.

»På den måde var DRs dybdeborende arbejde medvirkende til, at regeringen styrkede Skats indsats mod skattely,« siger Jonas Dahl.