Skatteminister overdriver anonyme skattetip

En sladretjeneste på internettet skal forenkle behandlingen af et stort antal anonyme anmeldelser til Skat, mener skatteminister Benny Engelbrecht (S). »Der er lige så mange anonyme anmeldelser i dag som i 2011,« påpeger han. Men det passer ikke, viser Skats egne tal.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en ny opgørelse fra Skat som anledning har skatteminister Benny Engelbrecht (S) i dag offentligt genoplivet en omstridt sladretjeneste, hvor borgere anonymt kan melde hinanden til Skat.

»Der var relativt meget debat om sladretjenester og anmelderi sidste år, og det kunne man jo godt have troet ville have begrænset antallet af anonyme anmeldelser. Det er ikke sket,« siger han i dag til Politiken og begrunder beslutningen med, at »det koster mange ressourcer at håndtere de mange henvendelser, især de flere tusinde telefoniske henvendelser«:

»Med den digitale løsning, som vi jo faktisk har designet, men som altså blev stoppet sidste år, kan vi gøre sagsbehandlingen mere enkel for borgeren og for Skat«.

På Twitter gentager han pointen om, at antallet af anonyme tip til Skat ligger på samme niveau som tidligere.

Men ministerens udsagn passer ikke, viser tal, som Skat har sendt til Politiko.dk. Faktisk er antallet af anmeldelser uden afsender faldet med 12 pct. fra 2011 til 2014. Mere præcist fra 4.661 anonyme anmeldelser til 4.115.

Skats opgørelse over år 2013 er desuden højest usikkert. Her har Skat kun registreret anonyme anmeldelser for første halvår.

»Der er ingen registreringer i 2. halvår af 2013,« fremgår det af materialet, som Skat har sendt til Politiko.dk.

Dokumentation: Læs Skats baggrundsmateriale her

Ser man på de sammenlignelige år 2011-2012 og holder dem op mod 2014, så viser det sig, at antallet af anonyme anmeldelser faktisk har »begrænset« sig fra 4.661 og 4.352 til 4.115. I modsætning til ministerens påstand i Politiken.

Rivegilde i regeringen

Den anonyme tippetjeneste udgør i praksis en formular på nettet, som borgerne kan udfylde i stedet for at sende en mail eller ringe anonymt til Skat. Den er politisk kontroversiel, fordi Engelbrechts forgænger, Morten Østergaard (R), skrinlagde ordningen, da han var skatteminister.

»Det danske samfund står og falder med, at danskerne bakker op om fællesskabet og bl.a. betaler skat. Men den opbakning skaber man ikke i et samfund præget af mistænkeliggørelse og anonyme henvendelser. Jeg mener, det er en dårlig idé og et forkert skridt ligefrem at markedsføre ideen,« sagde Morten Østergaard til Berlingske i februar 2014.

Han er i dag økonomi- og indenrigsminister, radikal formand og dermed nummer to i regeringshierarkiet. Han skrev tidligere på dagen følgende på Twitter.

Benny Engelbrecht mener ikke, at han overdriver i sin udtalelse til Politiken, eftersom antallet af anonyme anmeldelser fra 2012 til 2014 kun er faldet med få hundreder.

»Det mener jeg ikke er et signifikant fald, hvor man ville kunne sige, at det er sket pga. en offentlig debat. Det tror jeg ikke, man på nogen som helst måde kunne påvise. Havde der været det halve eller tusind færre anmeldelser, kunne vi have talt om en sammenhæng. Men her ligger det inden for det almindelige, statitiske udsving,« siger han til Politiko.dk.

Heller ikke i tilfældet med tweetet til Brian Mikkelsen mener Engelbrecht, at han overdriver. Tværtimod.

»Det er klart til min politiske modstanderes fordel, at jeg underdriver. Det er netop for at påpege det faktum, at der også blev indgivet anonyme henvendelser under den tidligere regering. Det er ikke noget, vi har indført. I dag taler vi alene om muligheden for via en hjemmeside at udfylde informationer og sende det ind. I dag kan man allerede indgive informationer via telefon, et anonymt brev, eller man kan møde fysisk op hos Skat uden at identificere sig selv,« lyder det.

Benny Engelbrecht understreger afslutningsvist, at han - ligesom Morten Østergaard - ikke ønsker et »stikkersamfund«.

»Det er en af grundene til, at jeg intereserer mig for det her. For erfaringen fra andre områder tyder ikke på, at der er en udvikling i den retning. Det kunne Østergaard jo heller ikke vide, da han sad som minister i sin tid. Det er ny viden, som jeg forholder mig til. Samtidig med at jeg forholder mig til, at Skat bruger mange ressourcer på de informationer, som de får ind på nuværende tidpsunkt via kanaler, som ikke er de rette eller autoriserede. Det er ikke smart. Slet ikke, når det handler om anmeldelser, der handler om konkrete mennesker og sager,« siger han og tilføjer:

»Jeg ønsker bestemt ikke et stikkersamfund, og det tror jeg heller ikke vi får ud af en kontaktside på Skats hjemmeside, hvor man kan give noget grundig information.«