Skatteminister: Magasiner skal ikke spekulere i momsregler

De danske magasiner skal ikke spekulere i at trykke deres publikationer momsfrit i Norge, fastslår skatteminister Benny Engelbrecht.

Læs mere
Fold sammen

Det skal være slut med, at danske magasinudgivere spekulerer i at trykke deres magasiner i Norge, hvor det kan gøres momsfrit.

Det står skatteminister Benny Engelbrecht (S) fast på med et nyt lovforslag, på trods af at en række magasiner advarer om, at samme lovforslag reelt kan tvinge dem til at dreje nøglen om.

»Vi laver først og fremmest lovforslaget for at lukke for, at der spekuleres i at omgå momsreglerne. Det er ikke i orden, at virksomheder tænker så konsekvent i, hvordan de kan omgå momsreglerne,« siger Benny Engelbrecht i en skriftlig kommentar.

En række magasiner har de seneste uger luftet deres utilfredshed med ændringen. Heriblandt Bilmagasinet, der er et af de magasiner, der har trykt sine magasiner i Norge, hvor det har kunnet gøres momsfrit, da Norge ikke er med i EU.

Magasinets chefredaktør, Mikkel Thomsager, kalder det for »retfærdigt«, da magasinet ikke modtager nogen form for støtte, og fordi man konkurrerer med udenlandske magasiner, der også er fritaget for moms.

Men det er skatteministeren ikke enig i.

»Som reglerne er nu, er de unfair over for de udgivere, der får trykt deres magasiner i Danmark eller i andre EU-lande. Vi skaber lige konkurrencevilkår, så der ikke er indirekte støtte til trykkerivirksomheder uden for EU,« siger Benny Engelbrecht.

Han fastslår samtidig, at det længe har været Folketingets ønske at lukke ned for muligheden.

»Den tidligere regering forsøgte at lukke hullet i 2004, men den løsning, man vedtog dengang, viste sig desværre ikke at være tilstrækkelig til at dæmme op for det »momsly«, der gav skæve konkurrenceforhold,« lyder det fra Benny Engelbrecht.

Copenhagen Economics har i en beregning vurderet, at 43 procent til 64 procent af abonnenterne vil forsvinde fra de berørte magasiner, hvis priserne stiger med de 25 procent, den ekstra momsbeskatning kan finansieres ved.