Skatteminister lukker skandaleramt it-system

Karsten Lauritzen har ikke længere tillid til EFI, der bliver brugt til inddrivelse af al gæld til det offentlige.

Pressemøde i Skatteministeriet med Skatteminister Karsten Lauritzen, som fremlægger handlingsplan for SKAT. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Skatteminister Karsten Lauritzen lukker Skats skandaleramte inddrivelsessystem, EFI.

Det meddeler han på et pressemøde på Christiansborg, hvor han fremlægger den handlingsplan, der skal redde Skat efter en række skandalesager, der blandt andet har betydet, at Danmark er gået glip af adskillige milliarder kroner.

»Systemet er så fejlbehæftet, at der ikke er nogen anden mulighed politisk og fagligt end at lukke det ned,« siger han.

Karsten Lauritzen lægger på pressemødet ikke skjul på, at han langt fra er imponeret af Skats it-systemer.

»Tidligere var skat frontløber. Det var dengang. Nu må vi konstatere, at Skat er sakket langt bagefter. Nogle af de centrale it-systemer i Skat stammer fra dengang, man sendte den første mand til månen,« siger skatteministeren.

Han understreger, at man ikke bare kan lukke EFI med det samme. Men det kommer til at ske - og jo før jo bedre, siger Karsten Lauritzen:

»Systemet spiller sammen med en række andre systemer i Skat, så der vil gå noget tid, hvor dele af EFI fungerer. Men den ulovlige del er lukket. Og så snart man kan lukke helt ned for EFi, vil det ske,« siger Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen slår samtidig fast, at han ikke mener, at EFI skulle være blevet driftsat i 2013.

»Det var en fejl,« siger han.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Skat har haft store udfordringer på it-området. Vi kan lige så godt se i øjnene, at Skats it-systemer er så forældede, at Skat over de næste 20 år står for at udskifte størstedelen af de ca. 200 it-systemer.«