Skatteminister åbner for nedre grænse for selskabsskat

Karsten Lauritzen deler EU-bekymring for, om selskabsskattelettelser bliver et kapløb mod bunden.

Det er alvorligt for en lille åben økonomi som den danske, når andre lande sætter selskabsskatten ned, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V). Scanpix/Sarah Christine Nørgaard/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er "en tanke værd", om regeringerne i EU bør aftale en fælles nedre grænse for selskabsskatte.

Det siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i et interview med Ugebrevet Mandag Morgen.

Det vil kunne dæmpe den udvikling, som nogle opfatter som et kapløb mod bunden, nemlig hvor lande forsøger at lokke virksomheder til med en lavere selskabsskabt end i nabolandene.

»Jeg deler bekymringen over, hvor den der internationale skattekonkurrence vil føre os hen«, siger Karsten Lauritzen til Ugebrevet Mandag Morgen.

Senest har Hollands regering bebudet at ville sænke selskabsskatten fra 25 til 21 procent. Dermed kommer Holland under det nuværende danske og svenske niveau på 22 procent.

Men næste år sænker også Sverige sin selskabsskat et par hak yderligere, ligesom også Storbritannien har meddelt at ville sænke sin til 17 procent.

»Det presser os, når Storbritannien og den nye hollandske regering vil sætte selskabsskatten ned,« siger skatteministeren.

Ideen om at indføre en bund under selskabsskatten i EU har tidligere været foreslået af EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Og kommer forslaget op igen, er det i hvert fald ikke Danmark, der vil blokere, siger Lauritzen.

»Det vil nærmere være en række lande, som de facto har gjort det til deres nationale forretningsmodeller, at man betaler meget lidt i selskabsskat i de lande - Luxembourg og Irland,« siger Karsten Lauritzen.

Sandsynligheden for, at der til trods for enkeltlandes modstand kan komme en mindstesats på selskabsskatten, sådan som det allerede findes på momsområdet, er ifølge Mandag Morgen hastigt voksende i disse måneder.

Således har EU-Kommissionen lagt op til, at det skal kunne vedtages ved kvalificeret flertal. Hidtil har det været et krav, at alle landene skal være enige.

Kravet om enstemmighed har i årevis givet selv små EU-lande som Cypern og Luxembourg vetoret i forhold til indførelse af regler, som kan gøre op med konkurrencen på selskabsskatten.

Mens man venter på, hvad udviklingen i EU fører med sig, er Karsten Lauritzen klar til at svare igen på sænkningen af selskabsskatten i Sverige, Holland og Storbritannien, skriver Mandag Morgen.

»Når det er fornuftigt for Danmark at sænke selskabsskatten, når andre gør det, så er det fordi, vi er en lille åben økonomi, og derfor bliver nødt til at tage den konkurrence meget alvorligt,« siger Karsten Lauritzen.