Skattechef taler skatteskandale ned

I modsætning til vidnerne fra Skat København forsøger den meget centrale person i skattesagen Steffen Normann Hansen at nedtone konflikten og den mulige politiske indgriben i skattesagen.

Produktionsdirektør Steffen Normann Hansen ankommer til afhøring i Skattesagskommissionen i Søborg tirsdag d. 29 januar 2013. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter de første to timers afhøring af det helt centrale vidne i skattesagskommissionen skattechef Steffen Normann Hansen tyder intet på, at Normann Hansen har tænkt sig at smide eksplosive, nye oplysninger ind i skattesagen.

Steffen Normann Hansen har ellers været så tæt på de mest afgørende episoder i skattesagen, at han kunne være blevet et stærkt belastende vidne for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), spindoktor Peter Arnfeldt og tidligere departmentschef Peter Loft, hvis Normann Hansen havde fortalt om grænseoverskridende indblanding fra Skatteministeriets politiske ledelse under behandlingen af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag sommeren 2010.

Men indtil nu har Normann Hansen foran skattesagskommissionen lagt vægt på, at der ikke var åbne stridigheder mellem den politiske top og Skat København, som i 2010 skulle vurdere, om Kinnock var skattepligtig til Danmark, men at det forløb i en »dialog.«

Normann Hansen har også fremhævet, at Kinnock og Thornings skattesag ikke var den første sag, hvor daværende departmentschef Peter Loft bad om at føre ordet over for offentligheden.

Tidligere direktør for Skat København, Erling Andersen, har ellers forklaret kommissionen, at han fornemmede en usædvanlig interesse og usædvanlig opførsel fra Skatteministeriets top, allerede da dagbladet BT begyndte at skrive om Kinnocks skatteforhold i slutningen af juni 2010. Dengang udtalte Thorning-Schmidt, at hun var i dialog med Skat, men i Skatteministeriet undrede mig sig, fordi der ikke havde været nogen korrespondance med Thorning-Schmidt, og det fik Skatteministeriet til at bede Skat København om at sende et brev til Thorning-Schmidt for at gøre opmærksom på misforholdet, som bl.a. Erling Andersen har forklaret kommissionen. I brevet, afsendt 28. juni 2010 fra Skat København, hedder det bl.a.: "for en god ordens skyld kan jeg oplyse, at vi ikke har modtaget et bindende svar.«

Erling Andersen har forklaret kommissionen, at han følte sig presset af sine overordnede i Skatteministeriets top til at sende dette brev, som han karakteriserede som »chikane.« Erling Andersen har også citeret Normann Hansen for at skulle have sagt, at: "Thorning ikke skulle slippe af sted med det." Muligvis efter pres fra Troels Lund Poulsen.

Men Normann Hansen har også netop nedtonet den udlægning:

»Jeg kan ikke erindre at skulle have sagt det. Og hvis jeg har sagt det, var det mere ment som en tese. Der er i hvert fald ikke nogen, der har bedt mig om at sige det,« forklarer Steffen Normann Hansen.

Også i spørgsmålet om et eventuelt bindende ligningssvar til Thorning og Kinnock har Normann Hansen netop afvist, at der foregik politisk indblanding:

»Det er der i hvert fald ikke nogen, der har sagt det til mig,« lyder det fra Normann Hansen.

Skattesagskommissionen indledte sit arbejde i marts 2012 og forsøger at afdække, om nogen uretmæssigt forsøgte at påvirke Thorning og Kinnocks skatteafgørelse, og hvem der lækkede afgørelsen til dagbladet BT op til folketingsvalget i 2011.

Her spiller Steffen Normann Hansen en helt central rolle. For han har deltaget i stort set alle af de mest afgørende møder i sagen og været til stede på de fleste af sagens mest afgørende tidspunkter.

Normann Hansen havde titel som produktionsdirektør i Skatteministeriet sommeren 2010 og fungerede som daværende departementschef Peter Lofts højre hånd.

Under sagsbehandlingen holdt Peter Loft hele fem møder med Skat København midt under sagsbehandlingen. Steffen Normann Hansen deltog i de sidste tre møder, den 1. september, 3. september og 13. september 2010. På det sidste møde diskuterede skattecheferne de fire meget omtalte linjer, som Peter Loft ville have med i afgørelsen, og som ifølge cheferne fra Skat Københavns vidneforklaring var en direkte reference til rygterne om Kinnocks bi- eller homoseksualitet.

Normann Hansen var også til stede i taxaen den 16. september 2010, da udkastet til selve skatteafgørelsen var skrevet, og han og Peter Loft erfarede, at Erling Andersen alligevel ikke havde taget de ekstra linjer med i afgørelsen. Det var Normann Hansen som via telefonen forsøgte at få Erling Andersen til at forklare sig.

Sen eftermiddag samme dag deltog Normann Hansen også i skattesagens måske mest afgørende møde i Skatteministeriet. Det var her, at daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans rådgiver Peter Arnfeldt stillede detaljerede, skattetekniske spørgsmål til afgørelsen. Ministeren og spindoktoren ville bl.a. vide, om Thornings køb af en lejlighed på Amager i 2000 betød, at hun og Kinnock aldrig havde sluppet dansk skattepligt - altså om Skats frifindelse af parret var forkert - og om man kunne bringe afgørelsen for Skatterådet.

Ifølge Erling Andersens redegørelse til regeringen fra efteråret 2011 var det ligeledes Normann Hansen, som den 20. september 2010 overbragte Andersen den information, at ministeren havde forsøgt at få “Skat Københavns afgørelse omgjort.”

Og Normann Hansen deltog også i det noget opsigtsvækkende møde lang tid senere, den 16. marts 2012, få dage før Peter Loft blev hjemsendt fra Skatteministeriet. Her mødtes topcheferne fra Skat København Lisbeth Rasmussen og Erling Andersen fra 11.30 til 13.00 med Normann Hansen og Peter Loft over en frokost i Nicolai Eigtveds Gade i Skatteministeriet for angiveligt at diskutere pressehåndteringen, når skattesagskommissionen tog hul på sit arbejde. Ifølge skattecheferne fra Skat Købehavn udtrykte Peter Loft på dette møde, at han havde været under pres fra Troels Lund Poulsen i weekenden efter afgørelsen i september 2010.

Fra den 1. januar i år ændrede Skat struktur til en klar adskillelse mellem skatteregionerne og Skatteministeriets departement - netop for at undgå en ny sag om mistanke om politisk indblanding i en borgers skattesag. Under den nye struktur er Normann Hansen blevet direktør for Skats kundeservice. Han sidder i øvrigt nu i Skats ledelse som ligestillet direktør med Erling Andersen, som er blevet direktør for indsatssøjlen.

Afhøringen af Steffen Normann Hansen fortsætter i eftermiddag og muligvis også den 6. marts.