Skat udleverede Thornings personnummer til journalister

Skatteministeriet har udleveret statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) og hendes mands personnummer til otte journalister. Det er ulovligt, påpeger eksperter.

Skatteministeriet har sendt personnummeret på statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes mand i en mail til journalister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteministeriet er endnu engang havnet i en sag om lemfældig omgang med statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) og hendes mands personfølsomme oplysninger.

I sidste uge fik otte journalister herunder Berlingske ved en fejl tilsendt både Helle Thorning Schmidts og hendes mand, Stephen Kinnocks, personnumre fra Skatteministeriet, som dog selv kontaktede journalisterne efterfølgende og advarede imod at videreformidle personnumrene.

Alligevel mener en række eksperter, som Berlingske har talt med, at der er tale om »en grov fejl«:

- Det er ulovligt. Det er ikke bare en fejl, men i strid med persondataloven. CPR-nummeret er indgangsnøglen til alle mulige registreringer hos det offentlige såsom skat og sygehuse, men også mange private virksomheder har mulighed for at bruge CPR-nummeret. Derfor er det lovbestemt, at CPR-numre skal behandles som en personlig oplysning, der ikke må videregives til uvedkommende, og det er klart, at journalister er uvedkommende, siger Oluf Jørgensen, lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der har specialiseret sig i offentlighed i forvaltningen og personbeskyttelse.

Burde simpelthen ikke ske
Han bakkes op af Peter Blume, juraprofessor ved Københavns Universitet og ekspert i reglerne om persondata, som mener, at »det simpelthen ikke burde ske«:

- Det lyder ikke godt. Det er videregivelse af en personfølsom oplysning, som de ikke burde videregive. Det er en klar overtrædelse af de gældende regler.

Fejlen er opstået, fordi embedsmændene har journaliseret skattesagen under personnumrene, hvilket fremgår af aktindsigterne. Fremadrettet vil sagen ifølge eksperterne formentlig blive håndteret som en personalesag med en advarsel eller andet, og der vil altså ikke være tale om for eksempel en bødesag.

Skat erkender fejl

Det er dog langtfra første gang, skattemyndighederne er under beskydning for at overtræde grænserne i behandlingen af Helle Thorning-Schmidts og hendes mands personlige skattesag.

Under valgkampen havnede ægteparrets personlige skatteoplysninger pludselig på forsiden af BT, og Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, har sammen med skattedirektøren i København netop afleveret en redegørelse om deres behandling af skattesagen, fordi Peter Loft er under mistanke for uberettiget at have påvirket sagsbehandlingen.

Berlingske har henvendt sig til Skatteministeriet for at få en forklaring og har modtaget en e-mail fra ministeriets koncerndirektør, Jesper Skovhus, som skriver, at:

- Det er en meget beklagelig fejl, der er sket. Den slags fejl må ikke ske. Efter at have dannet os et overblik gjorde vi det, der var muligt for at inddæmme fejlen, og vi vil sikre os, at dette ikke sker igen.

Professor maner til besindighed
CPR-numrene kan misbruges på en række områder, hvis de falder i de forkerte hænder, og en person kan med de personfølsomme oplysninger udgive sig for at være Helle Thorning-Schmidt eller hendes mand i en given sag. Blandt andet har der de senere år været sager fremme, hvor kriminelle får adgang til at optage lån i banken, købe medicin eller anskaffe sig mobilabonnementer i andre personers navne ved hjælp af CPR-nummeret.

Professor i forvaltningsret ved CBS Claus Haagen Jensen mener også, at sagen udgør et problem, men maner dog til besindighed:

- Det er uheldigt, at det sker, men så er det vel også sådan, at når ministeriet beder jer om ikke at give det videre med de tal på, så gør I det ikke, og så er den ikke længere, siger han.