Skat må formentlig vinke farvel til 80 milliarder kroner

Op mod 80 af de 100 milliarder, borgerne skylder stat og kommuner, kan næppe inddrives, viser ny rapport

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stat og kommuner må efter alt at dømme vinke farvel til op mod 80 af de 100 milliarder kroner, som landets borgere skylder i skat, parkeringsafgifter, fartbøder, moms og licens.

Det skønner revisionsfirmaet PwC ifølge Politiken i en ny rapport, der er bestilt af Skatteministeriet. Både Rigsrevisionen og EU-kommissionen har bedt ministeriet ændre posteringerne på statsregnskabet, så det ikke længere ser ud, som om det er penge, man kan regne med.

»Det er ikke retvisende at sige, at der er 100 milliarder derude, og at de 100 milliarder kan vi bare få i kassen og bruge på velfærd,« siger skatteminister Karsten Lauritzen til Politiken. Han vil nu sørge for, at posteringen bliver mere realistisk.

Borgernes gæld til det offentlige er vokset uafbrudt, siden al inddrivelse blev samlet i Skat. Skat har nemlig trods otte års arbejde ikke fået sit nye inddrivelsessystem EFI til at virke, og hele projektet blev lukket ned 2015.

Skatteministeren advarer dog borgere med ubetalte fartbøder mod at tro, at gælden bliver opgivet. "Kommer en borger eller en virksomhed til penge, vil myndighederne straks genoptage inddrivelsen", siger Karsten Lauritzen,

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, mener, at rapporten understreger behovet for at styrke Skat: "Danskernes fælles kasse betaler en meget høj pris for det ødelagte inddrivelsessystem".

Kommunernes formand, Kalundborgs borgmester Martin Damm, er bange for at sorteper ender hos kommunerne, der har overladt inddrivelsen af gæld til Skat og nu mangler flere milliarder: "Det er da for søren ikke os, der har kludret i det. Det har statens eget skattevæsen. Vel at mærke et skattevæsen, der har overtaget opgaven fra kommunerne, og kvitteret med at køre hele inddrivelsen i hegnet", siger han til Politiken.