Skat får skarp kritik for milliardprojekt

I en ny beretning konkluderer Rigsrevisionen, at Skat ikke har haft godt nok styr på sin systemmodernisering, som er blevet tre gange dyrere end ventet. Skatteministeren ærgrer sig.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er langt fra første gang, at Skat får kritik for elementer i sin såkaldte »systemmodernisering«, og onsdag retter Rigsrevisionen en »skarp« kritik af Skats håndtering.

Styringen har været så mangelfuld, at Skat er endt med en regning på halvanden milliard kroner for systemmoderniseringen, der oprindeligt var estimeret til at koste omkring en tredjedel. Og det er ikke tilfredsstillende, lyder konklusionen fra Rigsrevisionen i en beretning offentliggjort onsdag.

Systemmoderniseringen består af seks IT-projekter, og Rigsrevisionen understreger, at den tredobbelte regning blot er »foreløbig«. Desuden er systemmoderniseringen, der blev sat i gang for ti år siden, blevet op til fem år forsinket.

De første dele af moderniseringen - der blandt andet omfatter TastSelv Erhverv - blev påbegyndt tilbage i 2004. Andre dele blev lanceret i de efterfølgende år, men skatteborgerne har stadig til gode at se det endelige resultat af de i alt seks projekter.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) tager da også kritikken til sig:

»Jeg ærgrer mig naturligvis over Rigsrevisionens konklusioner og medgiver, at meget skulle være gjort anderledes. Vidste man for ti år siden, hvad vi ved i dag, er jeg overbevist om, man ville have håndteret forløbet anderledes,« siger han.

Skatteministeren peger på, at det er over ti år siden, at systemmoderniseringen blev indledt af den forrige regering, og at Skat på daværende tidspunkt ikke var klar til at påtage sig en så stor opgave.

»Det er ingen undskyldning. Men fordi vi er klogere i dag, tager vi også ved lære af de dyrt købte erfaringer, vi har høstet siden 2004. Konkret er der iværksat en analyse af styringen af større IT-projekter, sådan at vi fremover får et bedre styringsgrundlag for SKATs projektportefølje,« siger Benny Engelbrecht.

Især det fælles inddrivelsessystem, EFI, har været udskældt, og kommunerne har tidligere udtrykt frustration over, at Skat ikke får inddrevet eksempelvis ejendomsskat, daginstitutionsrestancer eller parkeringsafgifter, fordi EFI-systemet giver problemer.

I maj sidste år viste et notat fra daværende skatteminister Morten Østergaard (R) til Folketingets Skatteudvalg, at Skat måtte droppe at inddrive gæld for 900 millioner kroner, fordi Skat ikke nåede at reagere, før sagerne faldt for forældelsesfristen.

Og før jul bad skatteministeren Skat om at lave grundig undersøgelse af EFI. Som led i gennemgangen er der igangsat et EU-udbud, der skal få specialister til at hjælpe EFI-projektet.

»EFIs problemer har desværre vist sig så store og uoverskuelige, at vi nu rækker ud efter de allerbedste IT-hjerner i verden til at hjælpe os med at løse opgaven. EFI skal i fuld drift. Hellere i dag end i morgen,« siger skatteministeren.