Skandale stækker Warming

Socialborgmester Mikkel Warming fortsætter på posten, men hans magt stækkes efter skandalen på bostedet Tokanten. Pårørende tager beboer ud af institutionen.

Socialborgmester Mikkel Warming fortsætter på posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen

»Jeg ER socialborgmester.«

Med de ord mødte Mikkel Warming (Enh.) i går pressen efter et helt ekstraordinært møde i Københavns Kommunes Socialudvalg om forholdene på bostedet Tokanten, hvor otte ældre udviklingshæmmede uden sprog har været udsat for personalets ulovlige anvendelse af magt i årevis.

Mikkel Warming forbliver på sin post på trods af, at han overhørte flere advarsler i sagen – derimod er Tokantens forstander, Hanne Jensen, indstillet til fyring, og hendes souschef fritages midlertidigt for tjeneste.

Samtidig med at Mikkel Warming mødte det socialudvalg, som han i månedsvis har holdt i uvidenhed, hentede to pårørende en af sagens hovedpersoner i en sølvgrå Hummer.

Det drejer sig om en stærkt udviklingshæmmet og ordløs kvinde, som ulovligt bl.a. er blevet låst inde på sit værelse samt fastholdt så voldsomt, at hun fik blå mærker. De pårørende er rasende over Københavns Kommunes behandling af kvinden, som nu skal til Slagelse og holde jul med familien, indtil familien har fundet et nyt bosted i lokalområdet.

Mikkel Warming beklager: »Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, havde jeg håndteret Tokanten-sagen helt anderledes. Derfor vil jeg gerne undskylde over for Socialudvalget. Men først og fremmest skylder jeg en undskyldning til de pårørende.«

Medio januar kommer en undersøgelse af hele hans forvaltnings håndtering af sagen, men allerede nu får Warmings manglende håndtering af de ulovlige magtanvendelser konsekvenser.

Socialudvalget lægger op til en ny såkaldt delegationsbeslutning, der skal indskrænke hans handlefrihed og give udvalget flere informationer og beføjelser. Desuden skal tilsynet med bostederne privatiseres.

I en redegørelse fastslår kommunen, at beboerne ikke bare blev udsat for ulovlig magtanvendelse – tre beboere er muligvis også blevet malket for 22.545 kr. De har selv betalt for hjælpemidler, som Tokanten skulle have betalt. Derfor vil kommunen nu kulegrave alle beboernes økonomi.