Skæbnemøder sender blå partier videre til næste runde om landbruget: »Det her er for vigtigt til politisk polemik«

Venstre accepterer at diskutere bindende klimamål for landbruget, men til gengæld skal der flere penge på bordet fra regeringens side, fastslår V-chefforhandler Troels Lund Poulsen. Blå partier går videre til næste forhandlingsrunde.

Blå partier er indstillet på at diskutere bindende klimamål for landbruget. Nu kommer det politiske slagsmål til at stå om prisen for de bindende mål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere end 60 indledende møder tog de politiske forhandlinger om fremtidens landbrug torsdag en afgørende drejning.

Landkortet synes efterhånden at være tegnet op, og regeringen nærmer sig en skillevej i de højspændte forhandlinger om en omlægning af dansk landbrug, hvor statsminister Mette Frederiksen & Co. inden længe skal vende sig mod en bred aftale henover den politiske midte eller basere en aftale først og fremmest på sit parlamentariske grundlag.

Det står klart efter en række skæbnemøder mellem finansminister Nicolai Wammen (S) og fødevareminister Rasmus Prehn (S) på den ene side af forhandlingsbordet i Finansministeriet og Folketingets partier på den anden.

Torsdag eftermiddag har Venstre som det sidste parti i denne omgang været til møde, og her har man accepteret at diskutere bindende reduktionsmål for landbruget som en adgangsbillet til næste forhandlingsrunde, oplyser Venstres chefforhandler, Troels Lund Poulsen.

»Vi har sagt til regeringen, at vi er villige til at diskutere bindende mål under den forudsætning, at der kommer finansiering på banen til den grønne omstilling. Nu må vi få et svar på, om regeringen ikke vil komme med flere penge, eller de vil imødekomme det synspunkt fra blå blok om, at der skal flere penge på bordet. Er de villige til at diskutere ny finansiering, kan vi starte en realitetsforhandling,« siger han.

I forbindelse med Socialdemokratiets kongres i weekenden understregede Mette Frederiksen, at landbruget skal omfattes af bindende reduktionsmål for landmændenes udledning af drivhusgasser, og at et bindende mål er en forudsætning for at være med i en politisk aftale.

Regeringen og støttepartierne har i det såkaldte forståelsespapir nedfældet, at der skal indføres et bindende reduktionsmål for landbrugets udledning af drivhusgasser.

Et ikkeultimativt krav

Samtidig betonede statsministeren, at det ikke er regeringens »udgangspunkt«, at der skal tilføres ekstra milliarder til landbruget.

Udgangspunktet for regeringen er en økonomisk ramme på 22,6 milliarder kroner, hvoraf langt hovedparten ikke er såkaldte nye penge, men kommer fra landmændenes EU-støtte.

For knap to uger siden præsenterede de blå partier et fælles landbrugsudspil, der indebærer omtrent seks milliarder kroner mere til landbruget frem mod 2030, end regeringen har lagt op til. Pengene skal kompensere de landmænd, der vil lide økonomiske tab, når de skal omstille deres produktion til at blive mere bæredygtig.

»Men dér, hvor vores røde linje går, er i forhold til finansieringen,« siger Venstres Troels Lund Poulsen efter at have accepteret at diskutere bindende klimamål for landbruget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv).

Udspillet indeholdt ikke bindende mål for landbruget, men det er Venstre altså indstillet på at diskutere, hvis prisen er den rigtige.

»Vi siger til regeringen, at det skal ikke være de bindende mål, der spænder ben for en bred aftale. Selvom det ikke er vores udgangspunkt, er det her for vigtigt for os til at lave politisk polemik« siger Troels Lund Poulsen.

I sagde, at I ikke ville have bindende reduktionsmål?

»Det er helt rigtigt, men vi har ikke stillet det som et ultimativt krav i forhandlingerne. Vi har sagt, at vi synes, det er den forkerte vej at gå, for hvorfor skal landbruget være den eneste sektor med et bindende mål. Men dér, hvor vores røde linje går, er i forhold til finansieringen, som igen hænger sammen med, hvilket bindende mål man når frem til.«

Penge på bordet

I forvejen har K-formand Søren Pape Poulsen åbnet for bindende klimamål, ligesom også Dansk Folkeparti menes at være indstillet på at diskutere bindende mål.

På den baggrund gør Troels Lund Poulsen det klart, at det er op til regeringen at vise viljen til en aftale ved at bringe penge til grøn omstilling af landbruget og fødevareerhvervene til forhandlingsbordet.

»Vi melder os ikke ud på baggrund af bindende mål, men vi skriver heller ikke under, før vi ser, om  finansieringen er i orden. Hvis regeringen siger, at der ikke kommer flere penge end det, der ligger på bordet nu, så er det det samme som at sige, at man ikke ønsker at lave en bred aftale,« siger Venstres chefforhandler.

Regeringen drømmer ifølge Berlingskes oplysninger fortsat om en aftale, der rækker hen over den politiske midte, men har i højere grad set sig nødsaget til at orientere sig mod en aftale udelukkende med støttepartierne.

Alternativet har som det første parti meldt sig ud af forhandlingerne.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen eller fødevareminister Rasmus Prehn.