Skaarup: Bistand skal bruges i kamp mod tålt ophold

Danmark bør true med at trække bistandsmidler for at få lande til at tage deres udviste borgere retur, lyder det fra DF som reaktion på ny opgørelse for forsvundne udlændinge på tålt ophold.

Arkivfoto. Dansk Folkepartis Peter Skaarup før sættemøde i Finansministeriet forud for forhandlinger om ny flerårsaftale for politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

16 af de 66 udlændinge, der er på tålt ophold i Danmark, er i øjeblikket forsvundet for myndighederne, fremgår det af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til Folketingets retsudvalg - og det får Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at kræve handling fra regeringen.

»Det er jo helt uacceptabelt, at man har personer på tålt ophold, der bare forsvinder ud i den blå luft. I de her terrortider er der jo en risiko forbundet med det. Vi ved ikke præics, hvad det er for 16 personer, men vi ved jo, at en del af disse udlændinge er groft kriminelle, og at der er personer på tålt ophold, der er til fare for statens sikkerhed,« siger Peter Skaarup.

Inger Støjberg understreger i svaret, at hun overvejer initiativer inden for blandt andet øget brug af fodlænke, brug af frihedsberøvelse eller kontant beskæring af deres ydelser for at undgå, at udlændinge på tålt ophold ikke overholder deres melde- og opholdspligt. Men det er slet ikke nok, hvis det står til Peter Skaarup:

»Det er selvfølgelig et skridt på vejen, men hvis man bare gør det, er det ikk eensbetydende med, at de pågældende udvises af landet. Og hvis folk ikke er tålt i Danmark, hvis de har begået så alvorlig kriminalitet, at de er blevet udvist, så skal de altså ikke være i landet. Det må være en vigtig opgave for regeringen at rette op på tidligere tiders fejltagelser, hvor man så igennem fingre med, at de kunne blive i Danmark,« siger han.

Helt konkret peger Peter Skaarup på, at V-regeringen bør bruge danske bistandskroner som gulerod - eller pisk, om man vil.

»Vi bør bruge vores ulandsbistand aktivt og sige til de lande, og de ikke kan modtage bistand længere, hvis de ikke tager imod deres pågældende borgere. Vi taler jo først og fremmest om lande som Irak, Afghanistan, Somalia osv, og vi må have fat i de lande og sikre, at de tager denne gruppe af kriminelle retur til gengæld for den hjælp de får fra os,« siger han.

Men det vil vel kun løse problemet med, at nogle lande ikke vil tage deres borgere retur, og ikke de sager, hvor udviste udlændinge risikerer henrettelse eller tortur, hvis de bliver sendt hjem?

»Det er klart, at der kan være en udfordring her, men så må man lave sikringsordninger, som England og Frankrig har lavet med succes med flere lande, hvor de får en forsikring om, at de udviste ikke kommer til at lide overlast,« understreger han.