Siumuts politibetjent skal redde partiet ud af krisen

Den 47-årige Kim Kielsen, er netop valgt som formand for landets største parti, Siumut. Hans mission er bl.a. at komme nepotisme og kammerateri til livs. Det har været en svøbe for Grønland, lige siden hjemmestyret blev indført i 1979.

Kim Kielsen tager over i Siumut efter Aleqa Hammond, der måtte trække sig efter bilagsskandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrik Bang / BANG

Der er udskrevet valg til Landstinget i Grønland, som dagbladet Børsen har kaldt en »Bananrepublik«, allerede før valget blev udskrevet. Men der blæser tilsyneladende nye friske vinde fra Nuuk, omkring 4.000 km fra Danmark. Grønlands politiske system er muligvis mere robust, end den seneste mediestorm har vist.

Forleden faldt regeringsleder Aleqa Hammond i en stribe af bilag. Men lørdag blev den 47-årige loyale partisoldat Kim Kielsen på et ekstraordinært landsmøde blev valgt til formand for Siumut, Grønlands største parti. Blandt hans mærkesager er at få sat en stopper for nepotisme og kammerateri blandt politikere i landsstyret og embedsmænd
i selvstyret.

Kim Kielsen går for at være en ordentlig og redelig siumutter. Han ønsker nu at være at være garant for, at der bliver sat en stopper for ministres misbrug af repræsentationskonti til private formål og politisk kammerateri og kammerateri ved f.eks. udnævnelse af embedsmænd.

Uskikken med overforbrug af repræsentationskonti og belønning af venner og partikammerater med poster i administrationen og bestyrelsesposter i de offentlige virksomheder har været en svøbe for Grønland. Både landsstyreformænd og en række ministre i skiftende Siumut-regeringer har i en række tilfælde været rodet ind den slags,
siden Grønland fik hjemmestyre i juni 1979 og siden selvstyre i 2009.

»Jeg ønsker fuldstændigt rene linier. Når vi f.eks. besætter embedsmandsstillinger i selvstyrets administration, skal man først og fremmest kigge på ansøgernes kvalifikationer. Jeg er totalt ligeglad med deres partifarve. For jeg er simpelthen imod kammerateri og nepotisme. Den slags er uacceptabelt. Både Siumut og andre partier har haft de problemer, der stammer fra dengang, hvor man var i gang med at indføre hjemmestyre. Siden har det hængt ved,« siger Kim Kielsen.

Kim Kielsen, der i en årrække 1990erne og 00erne arbejdede som politibetjent i byerne Paamiut og Upernavik, var nok aldrig blevet formand for partiet, hvis ikke Aleqa Hammond var røget på porten. Problemerne med at kende forskel på egne og skatteydernes penge
kostede for små tre uger siden Hammond både regeringsmagten og formandsposten i partiet. Hun styrtede hårdt ned fra ledertronen som følge af, at hun havde brugt over 100.000 kroner af selvstyrets penge til bl.a. private flybilletter, hotelophold og konfirmation til hendes familie.

Kim Kielsen, der siden november har været landsstyremedlem for miljø og natur, og siden Hammonds afgang været fungerende landsstyreformand, siger, at han fik et chok og blev dybt skuffet, da han hørte om sagen. Han skal som leder af Siumut nu prøve at få ryddet op i det kaos, der hersker i det socialdemokratiske parti, der er splittet i flere fløje.

Kim Kielsen er siumutter af den gamle skole og har ikke ry for at være den mest visionære politiker. Han er også kendt for at være moralens vogter og en retskaffen mand. Ganske enkelt er han en type politiker, man kan stole på. Siger han noget, så holder han fast, siger kilder i politiske kredse og erhvervsvlivet i Grønland. I øvrigt var Kim Kielsen en af de få, der på de interne linier var kritisk over for den måde, Aleqa Hammond førte Siumuts politik på, også længe før sagen om hendes misbrug af selvstyrets midler kom frem.

Den godt 1,80 meter høje, kortklippede og hærdebrede mand er vellidt blandt høj som lav
overalt i Grønland. Han har dybe rødder i partiet, hvor hans far, afdøde Anders Kielsen, var med fra helt fra starten i 1970erne. Han er - hvilket er uheldigt for Siumut - ingen stor kommunikator. Med valget af Kim Kielsen får partiet heller ingen karismatisk formand. Den slags ledere og landsstyreformænd har Siumut har siden hjemmestyrets indførelse. Tænk bare på landsfaderen Jonathan Motzfeldt, stortaktikeren og Grønlands politiske nestor, Lars Emil Johansen, bygdernes forkæmper Hans Enoksen og den flyvske drømmer Aleqa Hammond.

Kim Kielsens far var aktiv kommunalpolitiker, både under indførelsen af hjemmestyret i 1979 og mange år efter. Han var en tro støtte til hjemmestyrets fire berømte fædre og hovedstiftere af Siumut, Jonathan Motzfeldt og Moses Olsen, der begge er døde, samt landstingsformand Lars Emil Johansen og Thue Christiansen. Sidstnævnte har forlængst forladt politik. Så medlemmer af familien Kielsen er ægte siumuttere.

Kim Kielsen har også ry for at være en ildsjæl med et stærkt socialt engagement, der brænder for at gøre noget de svage i samfundet. Han snakker de almindelige menneskers sprog og er helt nede på jorden. Han kan f.eks. godt lide at sejle i sin jolle og gå på jagt. Som erhvervsmanden Michael Binzer siger:

»Kim er en rigtig en grønlandsk mand, der ligeså godt kunne være fanger eller fisker. I modsætning til andre politikere har ikke fået fine fornemmelser af at være toppolitiker. Han går ofte rundt i jagtbukser, også når han er på arbejde som minister i selvstyret. Det er noget, der appellerer til grønlandske vælgere.«

Så meget som cirka 5.000 af Grønlands godt 56.000 indbyggere går arbejdsløse og masser af familier er ludfattige. Blandt Kim Kielsens mærkesager er at få mange flere i arbejde og udviklet hovederhvervet, fiskeriet. Selv har han i mange år, før han blev politiker, været ude i det virkelige liv. Bl.a. har han arbejdet som sømand og politibetjent. Betjent Kielsen startede sin politiske karriere, da han var i slutningen af 30erne og i 2005 kom ind i Landstinget. To gange har han været minister.

Fredag den 28. november går grønlænderne til valg. En oprydningsproces er gået i gang i kølvandet på skandalen om Aleqa Hammond, og politikere som Kim Kielsen følger deres samvittighed. Tiden vil vise, om og hvor meget vælgerne belønner det.