Simon Emil Ammitzbøll nedlægger sit parti – på vej ud af politik

Partiet Fremad bliver nu nedlagt, oplyser Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der ikke har været i stand til at tiltrække nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille nedlægger nu sit nye parti Fremad. »Hvad fremtiden bringer, vil tiden vise. Foreløbig fortsætter jeg som en fri fugl på Christiansborg,« skriver han i et opslag på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partiet Fremad fik en kort levetid. Under et år efter at partiet blev stiftet, nedlægger partistifter og leder af partiet, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, nu partiet, skriver han på Facebook.

»For er knap et år siden dannede Christina Egelund og jeg det borgerligt-humanistiske parti, Fremad. Vores ambition var at bryde den nationalkonservative bølge i blå blok. En ambition, jeg stadig deler, men som jeg må erkende ikke bliver virkeliggjort med mig i spidsen eller med Partiet Fremad,« skriver han.

»Først og fremmest fordi jeg ikke er i stand til at lægge den energi i projektet, som det kræver. Og lad mig være ærlig og sige, at det selvfølgelig ikke har hjulpet med en slidt troværdighed fra VLAK-regeringens tid eller med et politisk miljø, hvor der dannes nye partier hver eneste måned.«

Simon Emil Ammitzbøll-Bille fremhæver, at det først og fremmest er ham selv, der står i vejen for, at Fremad kan bryde helt igennem, fordi han ikke har den tid og energi, det kræver af en partileder, efter at han er blevet far for anden gang inden for få år.

»For hvis jeg skulle give det den nødvendige indsats, ville jeg ikke kunne passe på min familie på den måde, jeg gerne vil. Far skal jeg (jo) være hele mit liv, som Løkke engang sagde.«

Skulle bryde nationalkonservativ bølge

Sammen med en anden frafalden politiker fra Liberal Alliance, Christina Egelund, stiftede de partiet i november 2019.

Fremad skulle have særligt fokus på blandt andet retssikkerhed, et positivt syn på EU og en »fair og fast« udlændingepolitik. Det borgerlige Danmark skulle genopfinde sig selv, og den nationalkonservative bølge skulle udfordres af et humanistisk borgerligt parti, lød det.

Det har dog været svært at skaffe opbakning til det projekt, hvor Simon Emil Ammitzbøll-Bille sidder i Folketinget som løsgænger, og partiet er langt fra at have indsamlet de cirka 20.000 underskrifter, der kræves for at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har tidligere som folkevalgt på Christiansborg repræsenteret Radikale Venstre, siden Borgerligt Centrum, som han også stiftede, derpå Liberal Alliance og senest partiet Fremad.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille lufter nu tanker om, at hans tid i politik kan være ved at være slut.

»Jeg har prøvet meget i politik. Været folketingsmedlem i mere end 15 år, politisk ordfører i mere end syv år, gruppeformand i knap seks år, økonomi- og indenrigsminister med sæde i både regeringens koordinations- og økonomiudvalg i lidt over to et halvt år, jeg har fået lov til at snuse til arbejdet som statsrevisor, og jeg har varetaget et hav af ordførerposter. Hvad fremtiden bringer, vil tiden vise. Foreløbig fortsætter jeg som en fri fugl på Christiansborg. Der er stadig et par sager, jeg gerne vil følge på vej. Men jeg er nok tættere på udgangen end på indgangen til Borgen,« skriver han:

»Og det er o.k. For man skal huske, hvad der gør livet værd. Og mon ikke jeg nok finder på ting at give mig til. Måske jeg skulle skrive en bog. Det er jo så populært.«