Sikkerhedsudgifter eksploderer i lufthavn

Københavns Lufthavn har aldrig brugt så mange penge på sikkerhedsfolk. Får vi noget for pengene, spørger EL.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udgifterne til sikkerheden i Københavns Lufthavn - og antallet af sikkerhedsfolk i lufthavnen - er eksploderet i det seneste årti.

Ifølge en række svar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Folketingets Finansudvalg brugte Københavns Lufthavn således 98 millioner kroner på sikkerhedsforanstaltningerne i 2011. Et beløb, som i 2005 var vokset til 225 millioner kroner, og som i 2010 nåede helt op 437 millioner.

I samme årti er antallet af sikkerhedsfolk steget fra 320 og til 873 sidste år.

Enhedslistens trafikordfører, Per Clausen, mener, at det er på tide at standse op og spørge, hvad vi egentlig får for pengene. Ifølge finansministeren er der nemlig aldrig nogen passagerer, som er blevet tilbageholdt for at overtræde sikkerhedsforanstaltningerne i lufthavnen i Kastrup.

- Den eksplosive vækst i udgifterne og antal ansatte, som arbejder med sikkerhedskontrol i Københavns Lufthavn, tyder på, at indsatsen er kommet helt ud af proportioner, siger Per Clausen.

- Tilsyneladende er der ikke nogen grænse for, hvor mange ressourcer vi er villige til at bruge på dette område. Jeg mener, at tiden er inde til at gennemanalysere denne indsats kritisk for at vurdere, om der er nogen sammenhæng mellem den indsats, vi yder, og det udbytte, vi får, siger trafikordføreren.

Staten sidder i dag på knap 40 procent af aktierne i Københavns Lufthavne A/S, mens aktiemajoriteten ligger i hænderne på den australske kapitalfond Macquarie Airports Copenhagen.

/ritzau/