Sidste stop for Khader, Dyremose og Jarlov

Mange kendte ansigter er ikke længere med, når det nye folketing træder sammen. Se her, hvem der er ude.

Naser Khader er ude af Folketinget. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15. september 2011 blev sidste dag i Folketinget for en lang række kendte folketingspolitikere. Og det er ikke dem alle, der er gået frivilligt. Danskernes dom har været hård og brutal for især de konservative kandidater. Det viser foreløbige opgørelser fra Berlingske Research.

I Københavns Omegns Storkreds er De Konservatives ene mandat således gået til Benedikte Kiær, mens den før så populære Naser Khader derfor må se sig om efter et nyt job. Også den konservative uddannelsesordfører Charlotte Dyremose, der stillede op i samme kreds, er ude af Folketinget efter torsdagens valg.

I den nærliggende Københavns Storkreds er det den unge konservative Rasmus Jarlov, der må se sig slået af veteranen Per Stig Møller, der tager kredsens enlige, konservative mandat. Jarlov har blandt andet tidligere gjort sig bemærket som kommunalpolitiker i København, og i 2010 blev 34-årige Jarlov af de politiske kommentatorer Peter Mogensen og Michael Kristiansen kåret som årets borgerlige håb.

Og i Vestjylland må både den garvede genopstiller Helge Adam Møller og den tidligere kristendemokrat Tove Videbæk konstatere, at det ikke gik denne gang. Heller ikke den nuværende kristendemokrat Per Ørum Jørgensen klarede skærene - partiet nåede ikke over spærregrænsen, og Ørum Jørgensen fik ikke nok personlige stemmer til at hente et kredsmandat.

Måske-listen

Det er dog ikke alle steder, man endnu kan sige, hvem der er endeligt ude og inde. I Sydjyllands Storkreds står det dog klart, at der kun er et enkelt konservativt mandat til finansordfører Mike Legarth, videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og politisk ordfører Carina Christensen - to af dem er derfor ude.

Hos SF er det således også endnu uklart, hvem der kommer til at lide under partiets tilbagegang - men tilbagegangen er i hvert fald et faktum.

Således er det sikkert, at enten Steen Gade eller Kristen Touborg må forlade Folketinget. Hvem af dem, det er, vil sandsynligvis stå klart i løbet af fredag. I København er det sikkert, at Özlem Cekic, Kamal Qureshi og Trine Pertou Mach kun har et enkelt mandat til deling - hvem af dem, der har vundet det, ligger heller ikke fast endnu. SFs Pernille Frahm er dog definitivt ude af Folketinget efter valget.

Også Socialdemokraterne har en uafklaret situation i Nordsjællands Storkreds. Her er det højst sandsynligt enten Klaus Hækkerup eller Thomas Horn, der tager partiets tredje mandat i kredsen, efter uddannelsesordfører Christine Antorini og næstformand Nick Hækkerup har taget de to første.