SFs unge stjerne jubler: Den fornemmelse har jeg aldrig haft før

Det var et lettelsens brøl ved SFs valgfest, da de første exitpolls kom. SFernes unge stjerne, gruppeformand, Jacob Mark var en lettet mand.

Jacob Mark under valgfesten hos SF (Socialistisk Folkeparti) på Borups Højskole i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. Onsdag aften holder alle partier valgfest i København i forbindelse med, at der er folketingsvalg, hvor der skal vælges i alt 179 medlemmer til Folketinget. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Denne artikel er skrevet på baggrund af DRs exitpoll kl. 20.00

Da SFs gruppeformand Jacob Mark blev valgt ind til folketinget for fire år siden, var det på ryggen af et forfærdeligt valg, hvor SF stod tilbage som venstrefløjens mindste parti. Der blev talt om et døende parti og en lang genopbygning.

Onsdag aften, da de første målinger landede, knugede Jacob Mark armen, da han i gården på Johan Borups Højskole til SFs valgfest kunne se sit parti stå til en markant fremgang.

»Nu vil jeg se det endelige valgresultat. Jeg vil ikke lyve, men den fornemmelse, da den måling kom, har jeg aldrig haft før,« siger Jacob Mark efter, at TV 2s exitpoll klokken 20 spår partiet noget nær en fordobling.

Partiet står ifølge DRs exitpoll kl 20:00 til 7,4 procent af stemmerne også tæt på en fordobling fra for fire år siden.

Lettelsen hos Jacob Mark kommer, fordi han husker tilbage på sidste valg i 2015, hvor der blev talt om SF som et »døende parti«,da det stod klart ud på valgaftenen, at partiet ville blive venstrefløjens mindste.

»Den allerførste måling, jeg blev præsenteret for, da jeg var blevet valgt til Folketinget for SF, var den laveste nogensinde. Nu er SF tilbage,« konstaterer han.

Frygtede du, at sagen med Karsten Hønge, der ikke ville i Europa-Parlamentet, ville have svækket jer?

»For at være helt ærligt, så har jeg ikke tænkte på Karsten Hønge,« siger Jacob Marc.

Med SF »tilbage« skal der leveres resultater, bebuder Jacob Mark, der i 2015 blev valgt ind i en alder af 23 år. I alt har partiet oplistet 15 forhandlingskrav til en kommende forhandlingsleder, fordi SF »aldrig vil udstyre« en »regering med carte blanche.«

»Hvis det holder, kommer vi til at stå endnu stærkere. Og det skal vi selvfølgelig bruge,« siger Jacob Mark.

Partiet har allerede slået fast, at det ikke bærer en finanslov gennem Folketinget, medmindre den indeholder penge til minimumsnormeringer og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet.

Oven i det står partiet sammen med de tre øvrige partier til venstre for Socialdemokratiet med et krav om en historisk stor reduktion i drivhusgasser rodfæstet i en ny klimalov.