SFs nedsmeltning: Mistede 225 pladser

SF høstede en voldsom øretæve ved tirsdagens valg. Alene i de fire største byer sagde 59.200 farvel til partiet. Der er tale om »en total nedsmeltning af SF«, siger analytiker.

Der var umiddelbart tomt og en nedbøjet stemning, da SF tirsdag aften holdt valgfest på Charlottenborg efter et rigtigt dårligt resultat. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SFere landet over må bide i det sure, røde æble og se et valgresultat i øjnene, som har sendt partiet ud på en rutsjetur med massiv tilbagegang og i hundredvis af mistede poster i landets byråd.

Partiet står til at miste omkring 225 pladser i byråd over hele landet efter et rigtigt dårligt valg, hvor det generelt var Enhedslisten, der scorede stemmerne på venstrefløjen og dermed gik markant frem.

I alt var 952 SFere stillet op til kommunal- og regionsrådsvalgene under overskriften »SFere skaber røde resultater og grøn forandring over hele landet«, som det hedder på SFs netsted, der ikke dagen derpå har forholdt sig til de nedslående valgresultater.

Stor tilbagegang i store byer

SF er for eksempel røget helt ud af byrådene i Slagelse og Bornholms kommuner og mistede borgmesterposten i Syddjurs, mens SF i Roskilde mistede 6.800 stemmer og stod tilbage med 2.500. Kun i Lejre sikrede borgmester Mette Touborg sit parti et flot valg med en fremgang på 12,5 procent til 34,9 procent af alle afgivne stemmer.

De fire største byer gav også smæk for skillingen. I København tabte SF 20.000 stemmer og måtte nøjes med 27.600, i Aarhus forsvandt 14.700 stemmer, mens 12.000 forblev i SF-land, i Odense mistede SF 13.000 stemmer og stod tilbage med 6.600, mens SF i Aalborg SF mistede 11.500 stemmer og landede på omkring 4.000.

SFs partiformand, Annette Vilhelmsen, sagde tirsdag aften ved SFs valgfest, at »jeg har et stort ansvar«. Senere i aftes sagde hun til Berlingske Nyhedsbureau:

»Jeg påtager mig søreme et stort ansvar, for jeg er jo formand for SF. Og det er jeg, både når det går op, og det går ned, men også når det vender igen,« lød den let optimistiske melding fra partiformanden.

Kommentator: Total nedsmeltning

På politiknetstedet Altinget.dk beskriver analytiker Erik Holstein valgaftenen som »en total nedsmeltning af SF«.

»Det mest deprimerende for SFerne er, at der mangler et perspektiv for, hvordan man får vendt udviklingen. Formand Annette Vilhelmsen har ikke vist, at hun er opgaven voksen – og partiets beskedne indflydelse i regeringen bliver ikke ligefrem større efter tirsdagens nedtur,« lyder hans konklusion.

På den anden politiske fløj blev valget et lokalpolitisk gennembrud for Dansk Folkeparti. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, taler ligefrem om »Thulesens triumftog«, selv om Enhedslistens store fremgang i storbyerne på selve valgaftenen overskyggede DFs bedre fodfæste i byråd og regionsråd.

TV: Vilhelmsen efter nederlaget: Det er ærgerligt