SF'ere vil af med 24-årsreglen efter valg

SF garanterer kun 24-årsreglen frem til valget. Flere lokalformænd vil afskaffe den efter valget.

Regeringen skal inden næste valg fremlægge en plan for en afskaffelse af den særlige danske 24-årsregel for familiesammenføringer i den kommende valgperiode.

Sådan lyder kravet fra flere af SFs lokalformænd, som Berlingske Research har været i kontakt med.

12 lokalformænd vil have partiledelsen til at gøre op med 24-årsreglen, mens syv svarer nej. Fem svarer ved ikke, mens andre 12 ikke ønsker at svare. Det er dog kun 36 af SFs lokalformænd, der har svaret på spørgsmålet.

Fortæller planen til næste valg

SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, vil ikke garantere, at 24-årsreglen fortsætter i næste valgperiode. SF står ved aftalen med Socialdemokraterne i denne valgperiode, og regeringen vil inden valget melde ud, hvad der skal ske efter valget, forklarer han.

- Vi har lavet en aftale i regeringsgrundlaget om, at vi holder fast ved 24-årsreglen i den valgperiode, der gælder nu, og at der på andre punkter sker lempelser eller justeringer. Og så vil vi før næste valg fortælle, hvad vi vil gå efter i næste valgperiode, siger Jesper Petersen.

I valgkampen trak det store overskrifter, da SFs formand, Villy Søvndal, til Berlingske svarede, at SFs udgangspunkt er, at den omstridte regel kun skal gælde i en valgperiode. Senere lagde han afstand til den udlægning.

V i opgør om 24-årsreglen

Venstre beskyldte i hårde vendinger Søvndal for at "bombe integrationspolitikken tilbage til tiden før 2001," men flere Venstre-folk åbner nu selv for en debat om 24-årsreglens fremtid.

I Berlingske lægger Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, i dag op til et opgør med den tilvalgsordning, der ifølge planen skal træde i stedet for Danmarks retsforbehold. Tilvalgsordningen er netop konstrueret for at Danmark kan vælge at stå uden for dele af det retlige samarbejde og bevare sin 24-årsregel. I stedet vil Morten Løkkegaard have Danmark fuldt og helt med i EU-samarbejdet.