SFere: Halvér ventetiden på at blive statsborger

Det skal tage fire-fem år og ikke ni år at blive dansk statsborger, mener to SFere, som bakkes op af en socialdemokratisk folketingskandidat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Villy Søvndal og resten af SFs ledelse bliver nu udfordret fra egne rækker i partiets opbakning til den stramme udlændingepolitik. Den fremtrædende SFer Kamal Qureshi vil med et nyt forslag skabe mere kant til VKO-blokken ved at lempe reglerne for statsborgerskab. Bl.a. vil han halvere den tid, det tager at få tildelt statsborgerskab fra ni til fire-fem år.

»Jeg tror, den danske befolkning er moden til, at vi siger, at når VKO-æraen er forbi, så skal Danmark gå fra at være et land med grænsebomme til at være et land, hvor folk føler sig velkommen,« siger Kamal Qureshi, der er medlem af folketingsgruppen og genopstiller.

Helt konkret vil han efter canadisk forbillede tilbyde alle, der kommer til Danmark et treårigt introprogram med opkvalificering og uddannelse. Efter introprogrammet tilbydes man permanent opholdstilladelse, ligesom alle herefter stilles et statsborgerskab i udsigt. Det vil få flygtninge og indvandrere til at føle sig mere som en del af det danske fællesskab:

»I det øjeblik man bliver holdt udenfor i Danmark, så føler man ikke et ejerskab i Danmark. Mine nevøer på 19-20 år definerer sig ikke som danskere. Hvis man spørger dem, så har de ingen tilknytning til Pakistan, men de definerer sig som pakistanere. Man møder det igen og igen på gaden. Det bliver vi nødt til at tage alvorligt.«

Hvordan håber du, at SF-toppen tager imod forslaget?

»Jeg er jo en del af partiets ledelse, og jeg synes, det er afgørende, at vi fortæller befolkningen, hvilke visioner vi har. Det, synes jeg, befolkningen har krav på at høre,« siger han.

Kamal Qureshi bakkes op af Trine Pertou Mach, folketingskandidat i København og medlem af SFs landsledelse:

»Jeg er enig i at korte perioden. For mig er det bare afgørende, at vi ser statsborgerskab som et redskab til at styrke integrationen og den demokratiske deltagelse.«

Forslaget møder opbakning fra den socialdemokratiske folketingskandidat, Mette Reissmann.
 
- Jeg synes, det er et godt forslag. Kravene er blevet for stramme, og testen er for svær. Vi har behov for udenlandsk arbejdskraft og er bedre tjent som samfund i forhold til at få de mennesker ind, som vi har brug for, hvis kravene lempes. Det er vigtigt, hvis man skal forbedre konkurrenceevnen og beskæftigelsessituationen og få produktiviteten i gang. Sekundært kommer det humanitære. Hvis du igennem mange, mange år ikke har statsborgerskab og derfor ikke kan stemme osv., føler du dig hele tiden i udkanten af samfundet, siger hun.

SFs gruppeformand, Ole Sohn, siger, at han sætter pris på »kreativiteten«, men afslår ideen.

»Det, der bliver til noget, er integrationspolitikken, som vi i fællesskab har besluttet med S at arbejde på at realisere,« siger han.